Twee vaste bewoners vakantiepark Urk moeten vertrekken of anders flink betalen

URK • Ma 29 januari 2024 | 13:00 • Maandag 29 januari 2024 | 13:00

Twee mensen die vorig jaar juli permanent op vakantiepark 't Urkerbos bij Urk zijn gaan wonen, moeten daar allebei binnen een half jaar vertrekken uit hun chalets. Als ze dat niet doen krijgen ze van de gemeente Urk een dwangsom van 2.500 euro per maand aan de broek.

De twee kregen vorig jaar al meteen een waarschuwing dat permanente bewoning niet is toegestaan op het vakantiepark. Bij een recente controle is geconstateerd dat de mensen er nog steeds wonen. De dwangsom moet ze aansporen om voor 26 juli van dit jaar hun biezen te pakken.

Lees ook: Permanente bewoners van het vakantiepark willen dat de handhaving tien jaar wordt uitgesteld

Heet hangijzer
De aanpak van permanente bewoning op vakantiepark 't Urkerbos is sinds vorig jaar een heet hangijzer op Urk. In maart zorgde een grote brand er voor dat de bewoning op het vakantiepark opnieuw onder een vergrootglas kwam te liggen. Een chalet en een schuurtje gingen bij de brand in vlammen op.

Na jaren waarin er niet gecontroleerd werd, kondigde de gemeente in mei aan toch echt een einde te willen gaan maken aan vaste bewoning van de chalets.

Zo'n dertig gezinnen zouden de afgelopen jaren op vakantiepark 't Urkerbos hun vaste plek hebben gevonden. Hun woonsituatie werd al die tijd gedoogd. De twee mensen die nu een last onder dwangsom hebben gekregen vallen niet binnen deze groep, omdat ze pas vorig jaar zomer hun (vaste) intrek namen op het park.

De bewoners van de dertig chalets, en ook de plaatselijke politiek, waren bang dat ze op korte termijn van het vakantiepark verbannen zouden worden. En dat terwijl er een flink woningtekort is op Urk. Ook zouden de chaletbewoners een gewone koopwoning niet kunnen betalen, of op een jarenlange wachtlijst voor een huurwoning terechtkomen.

In 2028 geen vaste bewoning meer
De inmiddels oud-burgemeester van Urk Cees van den Bos gaf toen aan dat de gemeente mensen niet op stel en sprong uit huis wilde zetten: "We willen dit zorgvuldig en per bewoner aanpakken. We hebben oog voor mogelijke schrijnende situaties. We gaan individueel met iedereen in gesprek en zullen maatwerk toepassen. We willen hier wel een termijn aan verbinden van vijf jaar."

Van den Bos zei toen bewust te kiezen voor een einddatum rond 2028: "Daardoor komt er hopelijk ook qua woningbouw in het dorp meer ruimte voor deze mensen om naartoe te verhuizen. Een uitsterfconstructie op het vakantiepark is niet aan de orde omdat we echt willen dat permanente bewoning over maximaal vijf jaar beëindigd is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel