Permanente bewoners vakantiepark Urk: stel handhaving tien jaar uit

URK • Di 30 januari 2024 | 18:03 • Dinsdag 30 januari 2024 | 18:03

Bewoners van vakantiepark 't Urkerbos op Urk vragen de gemeente om de komende tien jaar niet te handhaven op permanente bewoning van het park. "We vragen om een pauzebeleid", zegt Jelle Loosman van Verenigde Belanghebbenden Park Urkerbos.

Bij vakantieparken in Harderwijk, Nunspeet, Putten en Hardenberg is het volgens Loosman gelukt om een tijdelijke woonbestemming toe te kennen. "Dat zou voor Urk ook kunnen", zegt hij.

Loosman verwacht dat er over tien jaar nog een gering aantal mensen permanent op het park verblijft omdat de meesten via een natuurlijke weg het park hebben verlaten.

Dwangsommen
Aanleiding om met een voorstel tot maatregelen te komen zijn dwangsommen die Urk oplegde aan twee gezinnen. Als ze over een half jaar niet zijn vertrokken dan moeten de gezinnen 2500 euro per maand betalen

Zestig huisjes permanent bewoond
Bewoners van de camping zijn daar boos over. Er zijn volgens hen nergens woningen beschikbaar. Dat mensen er voor kiezen om op een camping te gaan wonen is vaak omdat ze nergens anders terechtkunnen.

Zo'n zestig woningen op 't Urkerbos worden permanent bewoond. Daar wil de gemeente vanaf. Volgens het bestemmingsplan is dat niet toegestaan. Toch heeft een groot aantal wel toestemming gekregen van de gemeente om daar permanent te wonen.

Lees ook: Twee vaste bewoners vakantiepark Urk moeten vertrekken of anders flink betalen

Legaal
"Je kon tot juli 2022 gewoon een aanvraag doen via de website van de gemeente Urk", zegt Loosman. Daarna zou die website uit de lucht zijn gehaald.

Loosman heeft een schermopname van die site bewaard. De twee gezinnen die moeten vertrekken zijn na juli 2022 op de camping gekomen en hebben die toestemming niet kunnen aanvragen.

Het plan om de handhaving op permanente bewoning op het park uit te stellen was eigenlijk nog niet bedoeld om al naar buiten te brengen.

"We wilden het aanbieden aan de nieuwe nog te benoemen burgemeester" zegt Loosman. De reden om dat te vervroegen is vanwege de dwangsommen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel