Speciale albatros-wieken op windmolen gemonteerd

ZEEWOLDE • Di 30 januari 2024 | 8:33 • Dinsdag 30 januari 2024 | 8:33

Een uniek experiment met bijzondere windmolenwieken in Zeewolde. Aan de Gruttoweg zijn maandagavond de bestaande bladen van een molen vervangen door wieken met beweegbare kleppen. Dat zou tot 15 procent meer stroom kunnen opleveren.

"Best wel spannend. Gaat alles goed?" Hoogleraar biomimetica Eize Stamhuis van de Rijksuniversiteit Groningen kijkt naar de vaklui die bezig zijn met de installatie. 'Realtime' kan hij straks het opwekken van energie in de gaten houden. Dertien jaar lang heeft Stamhuis gewerkt aan zijn idee en nu wordt het eindelijk gerealiseerd.

"Als een albatros gaat landen doet hij van die wiebelbewegingen met zijn vleugels. Dat hebben we min of meer nagedaan." Biomimetica is de wetenschap die kijkt naar de natuur, daarvan leert en dat toepast in de techniek. "Dat wiebelen geeft een hogere liftkracht bij lage vliegsnelheden. Bij lage windsnelheden kunnen we zo meer energie uit wind halen."

In experimenten is bij bepaalde omstandigheden zelfs de dubbele hoeveelheid energie behaald, in vergelijking met gewone windmolens. Stamhuis noemt het experiment geslaagd als het al lukt om met de speciale wieken 10 tot 15 procent meer energie uit de windmolen te halen.

"Nu gaan we zien of het in het echt werkt"

— Eize Stamhuis, Rijksuniversiteit Groningen

Experiment met een half jaar vertraagd
Een half jaar geleden zou de proefopstelling in Zeewolde eigenlijk al klaar moeten zijn, maar dat lukte niet. De coronaperiode en het ontwikkelen van nieuwe technieken bleek moeilijker dan gedacht.

Stamhuis: "Nu hebben we een concept waarvan we denken en hopen dat 't het wel een tijdje volhoudt." De eerste resultaten worden over een paar maanden verwacht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel