Coalitiepartijen in Almere zoeken nieuwe partner na opstappen ChristenUnie

ALMERE • Di 30 januari 2024 | 14:24 • Dinsdag 30 januari 2024 | 14:24

De resterende Almeerse coalitiepartijen gaan op zoek naar een nieuwe partij om de coalitie weer aan een meerderheid te helpen. Dat is nodig omdat de ChristenUnie vorige week opstapte. Het breekpunt was het probleem bij de jeugdzorg.

VVD, D66, SP, Partij voor de Dieren, Leefbaar Almere en het CDA gaan de komende tijd verkennende gesprekken voeren met andere partijen in de gemeenteraad.

Alle partijen in gesprek
Volgens fractievoorzitter Lesley van Hilten van de VVD is het de bedoeling dat de verkennende gesprekken met alle andere partijen in de raad gevoerd worden.

"Wij moeten echt die gesprekken gaan voeren en op basis daarvan kunnen we echt in scenario's gaan denken wat er mogelijk is", zegt van Hilten.

De coalitie bestaat nu uit zes partijen. Elke partij heeft één wethouder in het college. De samenstelling komt één zetel tekort om een meerderheid in de gemeenteraad te vormen en heeft dus één partij nodig.

Of de zevende partij een eigen wethouder gaat leveren, is nog niet duidelijk zegt van Hilten. "We weten niet of er partijen zijn die een wethouder willen leveren. En als er partijen zijn die dat wel willen, in wat voor vorm."

Politieke crisis
Vorige week ontstond er plotseling een politieke crisis in Almere. Wethouder Roelie Bosch van de ChristenUnie nam haar ontslag. Als reden gaf Bosch aan dat ze geen steun bij de coalitie had voor haar plannen om te bezuinigen op de jeugdzorg. Direct daarna trok haar partij zich uit de coalitie terug.

Dinsdagavond komen de leden van de gemeenteraad in een extra vergadering bijeen om te praten over de ontstane situatie en hoe het verder moet.

Dinsdagavond werd besloten om de portefeuilles tijdelijk te verdelen onder de overgebleven wethouders. Froukje de Jonge krijgt jeugdhulp, gezin en welzijn onder haar hoede. Mogelijk gaan meerdere taken van De Jonge naar haar collega's omdat haar portefeuille erg groot wordt, is de conclusie.

René Peeters neemt in elk geval primair en voortgezet onderwijs over, leefbaarheid gaat naar Jesse Luijendijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel