Kamer wil Lelystad Airport definitief niet openstellen voor commerciële vluchten

LELYSTAD • Di 30 januari 2024 | 16:28 • Dinsdag 30 januari 2024 | 16:28

De Tweede Kamer wil dat Lelystad Airport definitief niet wordt geopend voor de commerciële luchtvaart. Een oproep daartoe van onder meer de Partij voor de Dieren kreeg steun van andere linkse partijen, maar ook van NSC, CDA en BBB.

In de motie staat dat het openen van het vliegveld onwenselijk is voor het klimaat, de volksgezondheid en vanwege de schaarse stikstofruimte. De indiener, Kamerlid Christine Teunissen (PvdD), verzoekt de regering met alternatieve plannen te komen voor investeringen in de regio. De regering moet hierover met de regio in gesprek.

Opvallende beslissing
De beslissing is opvallend omdat de opening van Lelystad Airport afgelopen september nog op de lange baan werd geschoven. De Tweede Kamer verklaarde het onderwerp toen controversieel. Dat betekende dat het demissionaire kabinet er geen besluiten over mag nemen.

De stemming in de Tweede Kamer:

Lees ook: Sinds 2008 is er ruim 243 miljoen euro uitgegeven om de luchthaven geschikt te maken voor vakantievluchten

Achtervang Schiphol
Lelystad Airport werd jaren geleden aangewezen als achtervang voor Schiphol. Vakantievluchten zouden op termijn moeten uitwijken naar de Flevolandse luchthaven, die daarvoor een forse en kostbare verbouwing onderging.

Deze ingreep moest Schiphol in de gelegenheid stellen zich te concentreren op zijn rol als internationaal luchtvaartknooppunt. Sindsdien is het maatschappelijke en politieke draagvlak voor groei van de luchtvaartsector evenwel flink afgenomen.

Hoe definitief is definitief?
Kamerleden kunnen moties indienen om een oordeel te geven over het gevoerde beleid, om de regering te vragen iets te doen of om dat juist niet te doen. Het is vervolgens aan de minister en het kabinet om de motie over te nemen. Vaak gebeurt dit, maar de minister zou de motie ook naast zich neer kunnen leggen. Formeel gezien is het dus nog te vroeg om echt definitief te stellen dat Lelystad Airport niet opengaat als vakantieluchthaven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel