Nog meer uitstel: beslissing over Lelystad Airport op de lange baan geschoven

LELYSTAD • Do 7 september 2023 | 10:42 • Donderdag 7 september 2023 | 10:42

Het besluit om Lelystad Airport wel of niet te openen voor vakantievluchten wordt opnieuw op de lange baan geschoven. De Tweede Kamer heeft het onderwerp vandaag controversieel verklaard. Dit betekent dat het demissionaire kabinet er geen besluiten meer over mag nemen.

Het kabinet had in het regeerakkoord opgeschreven dat het in 2024 een besluit over de opening van Lelystad Airport voor groot vliegverkeer had willen nemen.

Na de vorige kabinetsval in 2021 werd een besluit over de opening van de luchthaven ook al uitgesteld door de Tweede Kamer. Het vliegveld moet de druk van vakantievluchten wegnemen van Schiphol, maar daar is politiek gezien steeds minder steun voor.

Onder meer een goedgekeurde natuurvergunning is nog niet rond. Ook staat de verwachte overlast door de lage aanvliegroutes veel partijen tegen. Al sinds 2008 wordt gesproken over het uitbreiden van Lelystad Airport, zodat ook vakantieaanbieders vanaf de luchthaven kunnen vliegen. In 2015 werd een zogeheten Luchthavenbesluit genomen, maar nadat er fouten in berekeningen waren ontdekt, moest deze worden herzien. De Kamer heeft een herzien besluit nog steeds niet vastgesteld.

De Kamer geeft het kabinet wel toestemming om door te gaan met de procedure om Schiphol te krimpen. Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat kondigde vorige week aan dat het kabinet Schiphol wil laten krimpen van 500.000 vliegbewegingen voor de coronacrisis tot maximaal 452.500 in november 2024.

Tijdens de Kamervergadering van de commissie voor Infrastructuur werd ook besloten om de omvorming van ProRail naar een zelfstandig bestuursorgaan te pauzeren. Verder zijn ook de onderwerpen geurhinder, de natuurvergunning voor Schiphol en de luchtruimherziening controversieel verklaard.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel