Noordoostpolder krijgt nieuw zwembad, maar wat kun je er straks?

NOORDOOSTPOLDER • Wo 31 januari 2024 | 7:33 • Woensdag 31 januari 2024 | 7:33

Noordoostpolder krijgt een nieuw binnenzwembad. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. De nieuwe zwemvoorziening moet over twee jaar een feit zijn. Wat is daar straks eigenlijk mogelijk?

Momenteel heeft Emmeloord een zwembad uit 1996, 'Het Bosbad'. In het gebouw is een wedstrijdbad met zes banen en een hoge en lage duikplank. Ook is er een recreatief 'instructiebad', een therapiebad en een peuterbad.

De voorziening voldoet alleen niet meer aan de eisen van deze tijd, vindt de gemeente. Eerst was het de bedoeling om het complex op te knappen maar de kosten voor een verbouwing zijn te hoog, vindt het college van B en W. Daarom werd vorig jaar december het voorstel gedaan om een nieuw zwemcomplex te bouwen. Daar is de gemeenteraad nu mee akkoord gegaan.

Het huidige bad

Begin 2025 moet de schop de grond in gaan voor de nieuwe zwemvoorziening, is de bedoeling. Dit gebouw komt achter de Bosbadhallen en naast het huidige zwembad dat uiteindelijk gesloopt wordt.

Mogelijk landelijke zwemwedstrijden
In de nieuwe zwemvoorziening moet in elk geval een wedstrijdbad van acht banen komen. Dat is een harde eis van de plaatselijke politiek. Het zijn er twee meer dan nu zodat er meer ruimte ontstaat voor recreatief zwemmen. Dan valt te denken aan baantjes zwemmen. Ook kunnen de verenigingen die gebruikmaken van het zwembad meer leden in het bad kwijt.

De Politieke Unie pleitte voor de acht banen. De raad ging daar maandagavond in mee nadat zich eerder al een meerderheid aftekende. Bijkomend voordeel van de acht banen is dat voortaan landelijke zwemwedstrijden van de KNZB mogelijk worden. Acht banen is namelijk een eis van de zwembond.

In het eerste ontwerp zijn het therapiebad en instructiebad samengevoegd. Het peuterbad keert ook in de nieuwe zwemvoorziening terug net als een horecagelegenheid in de hal. Nieuw is een glijbaan. Die was er tot nu toe nog niet. Opvallend is dat een lage en hoge duikplank in het ontwerp ontbreken. Ook is het nieuwe wedstrijdbad een stuk ondieper dan het huidige bad.

Het voorlopige plan

Plannen worden verder uitgewerkt
De plannen zijn nog een schets. Dit jaar werkt de gemeente verder aan het definitieve ontwerp. Zo kunnen er binnen het budget nog keuzes worden gemaakt.

ONS Noordoostpolder zag binnen graag meer recreatieve voorzieningen terug in het plan. Te denken valt aan een golfslagbad, wildwaterbaan en bubbelbad. Volgens de partij is uit eerdere onderzoeken gebleken dat inwoners behoefte hebben aan zulke voorzieningen. Alleen een wedstrijdbad met acht banen en een glijbaan is onvoldoende, vond ONS.
Maandagavond bleek dat de andere raadsleden niet voor dit plan te porren waren. Daarop trok ONS de motie in. De partij had al een keer gepleit om bij een opknapbeurt van het bestaande bad om te bouwen tot subtropisch zwembad. Dat voorstel haalde het eveneens niet.

Ook een motie van het CDA werd ingetrokken. De partij maakte zich zorgen over de exploitatie, zoals de inkomsten van huurders. Het gaat dan onder meer om de invulling van de ruimtes, zoals de horeca. Deze voorziening zit nu nog op de bovenverdieping van de Bosbadhallen en komt daar vrij. De wethouder gaf aan nadrukkelijker te kijken naar de exploitatie Daarop trok het CDA de motie in.

Het buitenzwembad

Buitenbad krijgt opknapbeurt
De bouw van het nieuwe zwembad gaat zo'n anderhalf jaar duren. Dat betekent dat de nieuwe voorziening eind 2026 klaar moet zijn. Tijdens de bouw blijft zwemmen mogelijk, in het huidige Bosbad.

De kosten voor de nieuwe zwemvoorziening zijn 26 miljoen euro. Door de aanleg van twee extra banen in het wedstrijdbad kwam er een miljoen bij. In het budget is ook geld opgenomen voor een opknapbeurt van het buitenbad.

Eerder besloot de raad dat dat een zogenoemd 'natuurzuiverend' zwembad moet worden. Deze plannen moeten ook nog verder worden uitgewerkt. De renovatie moet gelijk lopen met de bouw van het nieuwe binnenbad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel