Bedrijfsleven onthutst dat slimmer stroomgebruik amper kan: 'Enorme domper'

FLEVOLAND • Vr 2 februari 2024 | 13:42 • Vrijdag 2 februari 2024 | 13:42

Het samenwerken tussen grote bedrijven om zoveel mogelijk energie te spreiden is niet altijd mogelijk. Dat stellen netbeheerder TenneT en energieleverancier Liander na onderzoek in onder meer Oostelijk en Zuidelijk Flevoland.

Omdat het stroomnet vol begint te raken, worden flexibele oplossingen bedacht om het gebruik van elektriciteit op elkaar af te stemmen. Zo delen bedrijven op bedrijventerreinen bijvoorbeeld aansluitingen en stemmen ze hun energie-afname op elkaar af. In recente analyses concluderen TenneT en Liander dat ook deze samenwerkingen vaak niet het beoogde resultaat hebben.

Weinig speling
Volgens TenneT is er op het hoogspanningsnet niet alleen een ochtend- en een avondpiek, maar gaat er overdag soms ook veel stroom door de kabels vanwege opgewekte zonne- of windenergie. Omdat de kabels voor de 'gewone' energie van Liander aan dat netwerk van TenneT vast zitten, is er heel weinig speling op het stroomnet.

"Helaas is uit een analyse gebleken dat de ruimte voor extra elektriciteitsgebruik door het toepassen van flexibele contracten, waarbij energieverbruik in de tijd verplaatst wordt, minimaal is", schrijft Liander. '"Helaas zijn oplossingen waarbij uitsluitend verbruik in de tijd geschoven wordt alleen dus niet voldoende effectief", concludeert TenneT.

Ondernemers teleurgesteld
Veel leden van ondernemersvereniging VNO-NCW Midden waren juist op verzoek van de overheid en netbeheerders bezig om het elektriciteitsnet te ontlasten. "De conclusie van TenneT en Liander is dan ook een enorme domper voor de energietransitie", aldus Marcel Hielkema, voorzitter van VNO-NCW Midden. "Er is al veel tijd en geld geïnvesteerd in allerlei projecten om slimmer met stroom om te gaan op bedrijventerreinen door ondernemers."

VNO-NCW Midden wil zo snel mogelijk in overleg met TenneT, de regionale netbeheerders, provincie en gemeenten om met elkaar tot de bodem uit te zoeken hoe dit zit en hoe dit snel opgelost kan worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel