Levensgevaarlijke spookrijder (26) had psychose en dacht dat Russen achter hem aan zaten

LELYSTAD • Vr 2 februari 2024 | 19:03 • Vrijdag 2 februari 2024 | 19:03

Hij was al een paar maanden gestopt met de medicijnen die hij slikte voor schizofrenie. Samen met stress en weinig slaap bleek dat een levensgevaarlijke combinatie te zijn. De 26-jarige Stefan D. uit Groningen raakte in een heftige paranoïde psychose. Het resultaat: een dollemansrit bij Lelystad op 16 juli vorig jaar, waarbij hij andere weggebruikers én de politie de stuipen op het lijf joeg. "Ik heb een engeltje op mijn schouder gehad."

De politie zag hem die dag rijden in zijn Volkswagen Caddy bij Lelystad. D. reed te hard en belandde af en toe op de vluchtstrook. De agenten zetten hem aan de kant. Na een kort praatje, besloten ze met hem achter zich aan naar een iets veiligere plek te rijden. En toen ging het helemaal mis.

Dwars de berm over
D. reed plotseling dwars door de berm naar het andere wegdeel van de Larserweg om daar al spookrijdend weg te scheuren. Hij reed niet alleen te hard en tegen het verkeer in, de Groninger pakte ook af en toe de berm of het fietspad mee, haalde auto’s links en rechts in, ramde hier en daar wat auto’s en reed door rood. De agenten zetten de achtervolging in.

Andere automobilisten maakten beelden van het spookrijden:

Vrijdag moest D. zich voor de dollemansrit melden in de Lelystadse rechtbank. Hij zei daar niet zoveel meer te weten van de gebeurtenissen. "Maar ik wil voordat we beginnen wel graag mijn excuses aanbieden aan de slachtoffers", zei hij.

Kapot geschrokken
Want er zijn nogal wat mensen die zich die dag kapot zijn geschrokken van hem. Een vader met zijn twee kinderen van 3 en 6 jaar oud in de auto, zag D. op de Anthony Fokkerweg bijvoorbeeld keihard op hem afrijden.

Hij kon net op tijd uitwijken naar de berm om een frontale botsing te voorkomen. "Ik vreesde echt voor het leven van mijn kinderen en mijzelf. Daarna stond ik wel even te shaken", zei hij later tegen de politie.

Twee keer aangereden
D. reed op dezelfde weg ook door rood recht op een politiewagen af. Ook die werd niet geraakt. Een andere auto met daarin een echtpaar was iets minder gelukkig. Hun wagen werd van achteren twee keer aangereden.

"Mijn hoofd klapte hard tegen de hoofdsteun van mijn stoel aan", zei de bijrijdster. Ze raakte niet ernstig gewond, maar geschrokken is ze wel. "Ik heb een engeltje op mijn schouder gehad."

De agent die D. achtervolgde, moet ook doodsangsten hebben uitgestaan. "Hij reed zo gevaarlijk, ik moest hem stoppen voordat hij op de A6 terecht zou komen. En de enige manier was een geforceerde stop." Toen hij eenmaal toestemming daarvoor had gekregen van hogerhand, reed hij de Volkswagen Caddy klem, waarna de dollemansrit ten einde kwam.

'D. niet toerekeningsvatbaar'
Volgens deskundigen is D. niet toerekeningsvatbaar door de psychose die hij had. "Ik had echt doodsangst. Ik dacht dat ik achterna gezeten werd door Russen en wilde vluchten", zei hij daar zelf over.

Zolang hij behandeld wordt en zijn medicijnen slikt, kan het wel goed gaan, zeggen de deskundigen. Dat hij een paar keer stopte met de antipsychotica is volgens een psychiater die bij de rechtszaak aanwezig was, niet raar. "Hij had heel veel last van bijwerkingen. Maar zou dat nu niet nog een keer doen."

Eerder veroordeeld
D. werd in 2019 al eens veroordeeld voor een poging tot doodslag. Als het aan de officier van justitie ligt, krijgt hij nu tbs met voorwaarden opgelegd. Bij deze vorm van tbs wordt een dader niet gedwongen verpleegd.

De aanklager wil als voorwaarden laten opleggen dat hij wordt opgenomen in een kliniek voor behandeling en zijn medicijnen blijft slikken. Hij eiste ook een rijontzegging van vijf jaar.

De uitspraak is over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel