Almeerse architect over kasteelruïne: met weinig ingrepen kun je hier iets moois van maken

ALMERE • Ma 5 februari 2024 | 6:00 • Maandag 5 februari 2024 | 6:00

De Almeerse kasteelruïne heeft nu al zoveel kwaliteit en waarde dat er met weinig ingrepen iets prachtigs van te maken is. Dat zegt architect Maro Lange. Hij maakte een plan om op het terrein van het kasteel drie theaters te maken.

De Almeerse architect struinde als kind al rond het kasteel en raakte er gefascineerd door. Naast zijn werk als architect studeerde hij aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Onlangs rondde hij die opleiding af.

Als afstudeerproject creëerde hij 'Theatre of Transformation; The city decor of Almere'. Het is een ontwerp waarbij er in het kasteel en het gebied eromheen drie openluchttheaters worden gecreëerd. Het kasteel zelf wordt dan niet compleet afgebouwd, maar dient als basis voor één van de paviljoens.

Circulaire bouw, geen nieuwe materialen
De culturele broedplaats kan volgens de architect worden gerealiseerd met de vele bouwmaterialen die er nog in het gebied zijn achtergebleven. Hij denkt daarbij bijvoorbeeld aan de oude stenen, ook wel kloostermoppen genoemd, waarmee het kasteel afgebouwd zou worden.

Lange denkt dat het omliggende landschap, dat door de stilstand min of meer verwilderd is, ook goed als uitgangspunt voor zijn plan kan dienen.

De bouw van kasteel Almere begon in 2000. In 2002 werd de bouw van het kasteel gestaakt. Destijds moest het een trouwlocatie worden, maar 22 jaar later is het verworden tot een ruïne. Diverse plannen om het kasteel af te bouwen zijn de revue gepasseerd.

Tegenwoordig wordt er vaak aan gedacht om er een woningbouwlocatie van te maken, maar een hotel met welness is ook een van de mogelijkheden.

Veel andere plannen gaan voorbij aan kwaliteit van het gebied
Volgens Maro Lange gaan veel van de plannen voorbij aan de kwaliteit die het gebied nu al heeft. Volgens hem is er door de leegstand en stilstand een fascinerend terrein ontstaan dat juist de basis van de nieuwe ontwikkelingen moet vormen. Het kasteel is in handen van het bedrijf Gravin.

Lange hoopt dat de gemeente de ruïne en het gebied eromheen kan verwerven, zodat die er plannen voor kan maken. De architect heeft zijn ideeën voor de theaters al op het stadhuis besproken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel