Almere wil dat elke inwoner vanuit huis drie bomen ziet staan

ALMERE • Wo 7 februari 2024 | 15:06 • Woensdag 7 februari 2024 | 15:06

Elke Almeerder moet vanuit zijn woning drie bomen kunnen zien, 30 procent van elke wijk moet in de schaduw van bomen vallen en er moet van elk huishouden op maximaal 300 meter afstand een park of andere groene plek liggen.

Het is de zogenaamde 3-30-300 vuistregel die de gemeente wil toepassen om zich te wapenen tegen de negatieve gevolgen van klimaatveranderingen. Dat staat in een visie 'Almeerse Klimaatadaptatie' van het college van burgemeester en wethouders. Donderdag wordt er in de gemeenteraad over gesproken.

Hittestress
De gemeente heeft een onderzoek laten doen en daaruit blijkt volgens Almere dat inwoners van de stad hittestress, slechte nachtrust en andere gezondheidsproblemen ondervinden door het veranderde klimaat.

De gemeente denkt ook nog aan andere maatregelen dan de vuistregel. Zoals bijvoorbeeld stenen door groen in de tuin vervangen of door wadi's aan te leggen. Dat is een soort greppel of sloot die water kan vasthouden. Na zuivering gaat het water dan in de ondergrond. Dat kan helpen tegen wateroverlast en droogte.

Kosten
In de visie staat dat als er niets gedaan wordt het de leefbaarheid van de stad schaadt en de gezondheid van mens en dier. Ook is voorkomen van schade goedkoper dan herstel.

Maar meer groen en meer water in de wijken kost geld. Niet alleen voor de aanleg, maar ook voor het beheer. Op dit moment is nog niet bekend hoeveel de kosten zijn.

De gemeente krijgt al wel ongeveer 850.000 euro aan incidentele gelden van het Rijk om aanpassingen voor het klimaat te kunnen doen. Er zijn gesprekken om dat geld structureel te krijgen.

Als de visie door de raad wordt vastgesteld moet er een agenda komen met termijnen hoe alles gerealiseerd kan worden en op welke termijn.

Lees ook: Onderzoekers willen hittestress in Almeerse straten tegengaan

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel