Vluchtelinge met baby die woning weigerde mag nog even in azc Luttelgeest blijven

LELYSTAD • Wo 7 februari 2024 | 16:16 • Woensdag 7 februari 2024 | 16:16

De Eritrese vluchtelinge Betiel T.G. (30) mag nog even in het asielzoekerscentrum (azc) in Luttelgeest blijven. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil haar op straat zetten, omdat ze een woning in de gemeente Dijk en Waard weigerde. Maar de rechter wil dat eerst wordt onderzocht of haar baby van acht maanden oud daarmee niet in de problemen komt.

Het COA sleepte T.G. twee weken terug voor de rechter. In juli vorig jaar kreeg ze een appartement in Heerhugowaard aangeboden van 51 vierkante meter groot met een berging van 5 vierkante meter en een tuin.

Weigering woning
De woning heeft een woonkamer met open keuken en twee slaapkamers en ligt op een ruime kilometer van het centrum. Het is bovendien in de buurt van Heemskerk, waar de vader van het zoontje van de vluchtelinge woont. Daar had ze om gevraagd.

Een passende woning, vond het COA. Zeker in deze tijden van krapte op de woningmarkt. Maar T.G. was het daar niet mee eens. Zij vond de woning te klein en de open keuken te onveilig voor haar zoontje.

In meerdere gesprekken werd haar uitgelegd wat de consequenties waren van haar weigering: geen plek meer in het azc, geen hulp en begeleiding meer van het COA, geen zorgverzekering meer en geen geld. Maar ze bleef weigeren.

Toestemming rechter
Het COA vroeg de rechter dan ook toestemming om de vrouw en haar baby uit het azc te zetten. Logisch, vond die, de aangeboden woning was in zijn ogen passend voor haar.

"Zonder baby had het COA u gewoon eruit mogen zetten, want dat zijn de regels en u wist daarvan. Maar uw baby moet veilig zijn. En dat is hij niet als hij met u op straat komt te staan", zei hij tijdens de zitting tegen T.G..

Daarom heeft de rechter besloten dat het COA uiterlijk op 19 februari met aanvullende informatie moet komen ‘over welke voorzieningen door wie worden getroffen om te voorkomen dat de baby in een noodsituatie belandt bij ontruiming’.

Pas dan kan hij beoordelen of moeder en kind uit het azc kunnen worden gezet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel