Treinreizigers vinden station Almere Centrum niet beter na grote renovatie

FLEVOLAND • Ma 12 februari 2024 | 10:41 • Maandag 12 februari 2024 | 10:41

De grote verbouwing van treinstation Almere Centrum heeft er niet voor gezorgd dat treinreizigers het station een hoger cijfer geven. Dat blijkt uit de jaarlijkse Stationsbelevingsmonitor van de NS en ProRail. Treinreizigers beoordelen het gerenoveerde station met een 6,8.

De renovatie was een grote klus waarbij onder meer de pleinen voor en achter het station zijn aangepakt en de gevels van het stationsgebouw zijn vernieuwd. De renovatie werd een jaar geleden afgerond, maar het rapportcijfer was vorig jaar precies hetzelfde als tijdens de verbouwing in het jaar ervoor.

ANP
Dronten scoort het best
Van alle stations in Flevoland scoort Dronten het hoogste cijfer. Station Dronten krijgt gemiddeld een 7,04. "Het is een mooi, nieuw station. Samen met de gemeente zijn er goede afspraken gemaakt om het station mooi en schoon te houden", aldus de stationsmanager van station Dronten. Een jaar eerder had Dronten overigens nog een beter rapportcijfer. Toen waardeerden reizigers het station daar met een 7,5.

Almere Poort en Lelystad Centrum presteerden in 2023 een stuk minder. De twee stations staan met respectievelijk een 6,42 en een 6,39 in de onderste regionen van de landelijke ranglijst.

Lelystad wil verbeteren
Voor Lelystad Centrum staan er verbeteringen op de planning. Stationsmanager Mattijs Peters zegt hierover: "Wij gaan op het station een wachtruimte realiseren waar reizigers aangenaam kunnen wachten op hun trein. Deze wachtruimte wordt geplaatst in de centrale hal. Verder is de gemeente voornemens begin 2025 het busplein te vernieuwen. Aansluitend gaan wij de fietsenstallingen van station Lelystad Centrum aanpakken. Ook staat op de planning om de vloer van het station aan te pakken zodat het station weer een frisse uitstraling krijgt."

Eigenlijk doet geen enkel Flevolands station het goed in het onderzoek. Van de 393 gewaardeerde stations staat geen enkel station uit onze provincie in het 'linkerrijtje'. Dronten duikt pas op plek 230 op.

Limburgs station voert lijst aan
Het best gewaardeerde station van Nederland is Klimmen-Ransdaal in Limburg. Dit station kreeg van reizigers afgelopen jaar een 8,7 en behaalde daarmee de hoogste score ooit van een station sinds de jaarlijkse waardering gemeten wordt.

Reizigers waarderen dit station vanwege de mooie ligging in het heuvelige landschap en vanwege het monumentale stationsgebouw uit 1913 met restaurant en terras op het perron.

Station Klimmen-Ransdaal

ANP
Sfeerloos Lage Zwaluwe op laatste plaats
Station Lage Zwaluwe in Noord-Brabant is op de laatste plaats geëindigd met een 4,6. Ondanks verbeteringen, zoals vernieuwing van het perron en de verlichting, blijven reizigers het station sfeerloos vinden. Het station ligt daarnaast op behoorlijke afstand van het dorp en naast de snelweg.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel