Hondenuitlaatveld moet plaats maken voor appartementen, omwonenden niet blij

LELYSTAD • Ma 12 februari 2024 | 17:23 • Maandag 12 februari 2024 | 17:23

Een groep omwonenden van een hondenuitlaatveld in wijk De Veste in Lelystad verzet zich tegen de bouw van een appartementencomplex op dat veld. De gemeente Lelystad wil een woongebouw van maximaal vijftien meter hoog toestaan. Veertien huishoudens in de buurt willen het veldje niet kwijt en hebben om die reden een bezwaarschrift naar de gemeente gestuurd.

Het hondenuitlaatveld ligt langs de Stationsdreef. Les Jongste woont tegenover de plek en laat er elke dag zijn twee honden uit. Volgens hem is het een sociale plek geworden: "Je ontmoet daar elke dag hondenliefhebbers waar je een praatje mee kan maken."

Alternatieven
Er zijn voor het uitlaten van honden wel alternatieven, maar buiten de wijk. Aan de andere kant van de Stationsdreef, over het spoor, is bijvoorbeeld ook een stuk grond waar honden uitgelaten kunnen worden.

Alleen is dat niet ideaal, zegt Jongste: "Het is voor een groot deel kaal. Je staat daar tot je enkels in de blubber en je hond wordt daar erg vies."

Parkeerdruk
Het is ook niet alleen het verlies van de uitlaatplek dat de omwonenden zorgen baart. Ze vrezen dat de parkeerdruk in de buurt toeneemt. Die druk is er nu al omdat er veel kantoorgebouwen in de buurt staan, zeggen ze.

Het grasveld waar het wooncomplex moet komen, ligt tussen een kantorencomplex en een makelaarskantoor in. "Het gaat om een wooncomplex met 46 seniorenappartementen", weet Les te vertellen. Het is volgens de gemeente altijd de bedoeling geweest om het veld een keer te bebouwen.

Drie jaar geleden werd het makelaarskantoor en naastgelegen grasveld op een lijst met 'ontwikkellocaties' geplaatst. Dat betekent dat er woningbouw kan komen, maar concrete plannen waren er eerder nog niet.

'Bewoners kunnen meepraten'
Buurtbewoners kwamen rond kerst achter het plan toen de gemeente in de krant meldde een ontwerpbestemmingsplan ter inzage te hebben gelegd. Daarop diende een groep bewoners uit De Veste 16 en uit De Schans los van elkaar een bezwaar in.

Volgens de gemeente worden de omwonenden betrokken bij het plan zodra er een keuze is gemaakt voor een projectontwikkelaar. Dat moet begin maart gebeuren.

Dan moet duidelijk worden wat er precies op het veldje moet komen. Als de raadsleden akkoord gaan met het plan, dan kan de schop in 2025 de grond in, aldus de gemeente.

es Jongste

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel