Kwart van de bloementelers heeft het bijltje erbij neergegooid

FLEVOLAND • Di 13 februari 2024 | 11:39 • Dinsdag 13 februari 2024 | 11:39

Torenhoge energieprijzen, personeelstekorten, inflatie en onzekere opvolging. De wereld van de bloementeelt staat steeds meer onder druk. Ook in Flevoland stopten de afgelopen vijf jaar veel siertelers. Een kwart van de bloementelers hield er tussen 2019 en nu mee op.

Het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) heeft de sombere cijfers over de bloemensector in beeld gebracht. Het aantal stoppende ondernemers was in Flevoland, samen met Overijssel, relatief het grootst.

Waren er in onze provincie in 2019 nog 61 bloementelers actief, op dit moment zijn er nog maar 47 in bedrijf. Het is onduidelijk of er ook voorbeelden zijn van bedrijven die zijn samengegaan door een overname.

In absolute aantallen is de sierteeltsector in onze provincie niet heel groot. Verreweg de meeste telers vind je in Zuid- en Noord-Holland. In die twee provincies stopte de afgelopen jaren ongeveer één op de tien ondernemers.

Gasprijs knalde uit dak
Arie-Frans Middelburg, vak-redacteur bij uitgeverij Hortipoint, noemt de energiecrisis als één van de belangrijkste oorzaken voor de afname van het aantal telers in Nederland.

"Sommige telers hadden vaste contracten, andere moesten per dag gas gaan inkopen. Er waren telers die zich het konden permitteren tijdelijk te stoppen, kouder te gaan telen of minder of anders te belichten. Voor de vaak wat kleinere telers of telers in bepaalde gebieden van Nederland waren dit geen opties."

Een ondernemer die het wel heeft volgehouden is Rick Tesselaar uit Luttelgeest. Vorig jaar liet hij bij Omroep Flevoland al weten dat ledverlichting zijn redding is geweest.

Met de nieuwe roze verlichting had hij vijftig procent minder stroom nodig. "Uiteindelijk was de energie nog steeds wel vijf keer zo duur. Dus het was wel lastig. Maar we zijn de winter doorgekomen ondanks alle gevaren die op ons pad lagen afgelopen winter," vertelde Tesselaar vorig voorjaar.

Lees ook: Ledverlichting kleurt kassengebied roze

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel