Topman EBS baalt en gaat door het stof, excuses aan reizigers, personeel en provincie

FLEVOLAND • Wo 14 februari 2024 | 18:15 • Woensdag 14 februari 2024 | 18:15

Algemeen directeur van vervoersmaatschappij EBS, Wilko Mol, heeft uitgebreid excuses gemaakt voor de problemen in het busvervoer in Flevoland. Dat deed hij woensdag tijdens een commissievergadering van de Provinciale Staten. De excuses worden gemaakt aan reizigers, personeel en de provincie.

"Wij leveren niet wat we beloofd hebben en daar baal ik van", aldus Mol. Hij constateert dat sinds de overname door EBS er sprake is van een instabiele uitvoering en de uitval van heel veel busritten. De huidige situatie is Mol naar eigen zeggen 'niet lichtzinnig gevallen'.

De problemen in het busvervoer in Flevoland zijn groot sinds EBS het busvervoer in Flevoland in december overnam. Om een betrouwbare dienstregeling te rijden, wordt het aantal bussen in Flevoland van 14 april afgeschaald.

Hard aan de bak
Het personeel krijgt excuses omdat er door de uitval vaak geïmproviseerd moest worden en er niet rustig en stabiel gewerkt kon worden. Excuses zijn er voor de reizigers omdat die niet de kwaliteit krijgen die EBS wilde leveren.

Mol zegt dat EBS hard aan de bak moet om de komende maanden op het gewenste niveau te komen. Hij heeft er wel vertrouwen in dat het gaat lukken.

Bussen vertraagd
Ook bleek dat levering van de elektrische bussen weer vertraagd is. Fabrikant Ebusco kon de bussen niet leveren voor de ingang van de nieuwe dienstregeling op 10 december 2023. Dat zou tussen april en juni worden maar volgens Mol blijkt nu dat ze waarschijnlijk pas in december komen en enkele weken later gaan rijden.

"We zijn met Ebusco stevige gesprekken aan het voeren. We hebben een contract daaronder liggen en Ebusco houdt zich niet aan de contract afspraken en daar zitten gevolgen aan."

Lees ook: Kon EBS de problemen in het busvervoer niet zien aankomen?

Provincie
Tijdens de vergadering werd ook gesproken over de afschaling. Die mag volgens de provincie wel verschillen per provincie (Gelderland, Overijssel en Flevoland), maar EBS moet de pijn wel zoveel mogelijk gelijkmatig verdelen.

Eind januari vertelde gedeputeerde De Reus dat de reisinformatie per direct verbeterd zou worden. Dat blijkt pas te gebeuren bij de ingang van de nieuwe dienstregeling op 14 april.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel