Lerarentekort Almere stijgt verder, tekort in basisonderwijs nergens anders zo hoog

ALMERE • Do 15 februari 2024 | 10:12 • Donderdag 15 februari 2024 | 10:12

Het lerarentekort in Almere is gestegen tot 23,8 procent. Het tekort in het basisonderwijs is nergens anders in Nederland zo hoog. Een jaar geleden ging het nog om een tekort van 19,2 procent. Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Ondanks een noodplan om het tekort tegen te gaan en verschillende maatregelen, waaronder een wervingscampagne en zij-instroomtrajecten, blijft de situatie verslechteren. De snelle groei van de stad wordt gezien als één van de oorzaken van het oplopende tekort. Daardoor zijn meer leerkrachten nodig.

Ook schrijft Almere in een raadsbrief dat de uitstroom van docenten lager ligt dan het landelijk gemiddelde. Dat komt door een werkdrukverlagende aanpak van de gemeente.

Verder is de vraag naar schoolleiders in Almere gestegen naar een tekort van 33,2 procent, een verdrievoudiging ten opzichte van 2022. Het tekort in het voortgezet onderwijs is met 7,8 procent minder groot. Daar zijn vooral extra docenten nodig voor vakken zoals wiskunde en Nederlands.

Lees ook: Vier dagen les; scholen proberen lerarentekort op te lossen

Onderwijsambassadeurs
Dit jaar introduceert Almere ook onderwijsambassadeurs in een poging om werkdruk van leerkrachten te verminderen en gelijktijdig interesse in het onderwijs te wekken. In Utrecht loopt al een vergelijkbaar initiatief.

Het gaat daarbij om personen die niet in het onderwijs werken, maar zich graag willen inzetten voor scholen. Ze helpen bijvoorbeeld één dag per week in een klas met allerlei taken, waardoor de leerkracht minder werk heeft, maar de leerlingen meer aandacht krijgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel