Werkgelegenheid in de bouw flink toegenomen, maar aantal bouwaanvragen neemt af

FLEVOLAND • Do 15 februari 2024 | 14:55 • Donderdag 15 februari 2024 | 14:55

Het aantal banen in de bouw is in Flevoland in vijf jaar tijd hard toegenomen. Vorig jaar waren er twintig procent meer mensen werkzaam in de bouw dan vijf jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het UWV. Landelijk waren er twaalf procent meer banen in de bouw.

Toch voorziet het UWV voor dit jaar een banenkrimp. Dit komt omdat er minder nieuwe gebouwen en woningen worden gebouwd.

Dat zie je nu al terug in de dalende vraag naar oppermannen (assistenten bij vooral straat- en metselwerk) en stratenmakers. Veel straatwerkzaamheden hangen namelijk samen met de komst van nieuwbouwprojecten voor woningen en kantoren.

Minder nieuwbouw
Er zijn verschillende oorzaken dat er minder nieuwbouw plaatsvindt. Door hoge materiaalkosten en personeelskosten is het bouwen duurder geworden. De hoge rente maakt verder nieuwbouwwoningen minder betaalbaar voor mensen. Ondanks de woningnood worden nieuwbouwwoningen daardoor soms niet verkocht.

Verder is het verlenen van bouwvergunningen een stuk complexer geworden. Zo zijn er toegenomen duurzaamheidseisen en zorgen stikstofnormen voor problemen. Ook de overbelasting van het elektriciteitsnet en tekort aan bouwgrond hebben een negatief effect.

Ook minder bouwvergunningen
Het aantal afgegeven bouwvergunningen is ook in Flevoland gedaald. In Flevoland werd afgelopen jaar in totaal 904 keer een vergunning voor de bouw van een nieuwe koopwoning verstrekt. Het jaar ervoor waren het er nog een stuk meer: 1.119. Dat zijn twintig procent minder vergunningen.

Wel mochten er twaalf procent meer huurwoningen gebouwd worden. Vorig jaar werden 569 vergunningen verstrekt voor huurwoningen. In 2022 waren dit er 507.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel