Gemeente Almere wil betalen voor nachttreinen van en naar Amsterdam

ALMERE • Vr 16 februari 2024 | 16:33 • Vrijdag 16 februari 2024 | 16:33

Eind dit jaar gaan er in het weekend nachttreinen van NS rijden tussen Almere en Amsterdam. De gemeenteraad in Almere heeft besloten om hier geld voor vrij te maken. Het gaat om een proef van twee jaar. Mogelijk gaat de trein ook doorrijden naar Lelystad.

Bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling in december kan de proef van start. Het gaat dan om één trein heen en één trein terug op het traject tussen station Amsterdam Centraal en Almere Centrum, in de nacht van vrijdag op zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag.

Verschillende Almeerse partijen hebben gevraagd om de nachttrein. Volgens D66, Bij1, GroenLinks en Partij voor de Dieren heeft een stad als Almere ook in de nacht goed openbaar vervoer nodig. Het merendeel van de partijen in de raad is het hiermee eens, bleek donderdagavond bij de Politieke Markt.

"Almere is heel goed bereikbaar, behalve in de nacht"

— Spencer Alberg, D66 Almere

Nu zijn reizigers tussen Amsterdam en Almere nog aangewezen op nachtbussen of eigen vervoer. De laatste trein op vrijdag van Amsterdam Centraal naar Flevoland vertrekt om 01:43 uur, maar dat is volgens de aanvragers te beperkt voor mensen die uitgaan, toeristen of mensen die werken in de nacht.

Zelf betalen
De NS heeft bij het ontwerpen van de dienstregeling van volgend jaar al rekening gehouden met de wens van de gemeente. Maar, zo geeft het vervoersbedrijf aan, Almere moet hier wel zelf voor betalen. De kosten zijn ingeschat op 90.000 euro per jaar, en daarbij komt 25.000 euro om de fietsenstalling op Almere Centrum langer open te laten. Dat geld gaat er nu komen.

Nu de politiek akkoord is met het plan, kunnen verdere afspraken worden gemaakt. Een woordvoerder van de NS laat weten dat de volgende stap is dat de gemeente een officiële aanvraag indient. Waarschijnlijk is er dan nog genoeg tijd om de nachttrein in te plannen.

Lees ook: Vervoerder Arriva rijdt sinds een jaar op de vroege zaterdagochtend tussen Groningen en Schiphol, en stopt ook in Almere en Lelystad

De gemeenteraad van Lelystad heeft ook interesse in de nachttrein, en daar willen ze ook de portemonnee voor trekken. Ook met die plannen heeft de NS rekening gehouden. Hoe laat de trein gaat rijden, is nog niet bekend. Na de proef wordt geëvalueerd of de trein een succes is. Mogelijk krijgt de proef dan een vervolg.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel