Groep asielzoekers uit 'overvol Ter Apel' naar noodopvang Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN • Di 20 februari 2024 | 19:19 • Dinsdag 20 februari 2024 | 19:19

Het COA gaat woensdag een groep asielzoekers naar de noodopvang in Biddinghuizen overbrengen om het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel te ontlasten. Het is onduidelijk hoe groot de groep precies zal zijn.

In Ter Apel mogen volgens de regels maximaal 2.000 asielzoekers verblijven. Maar het zijn er in het Groningse aanmeldcentrum structureel te veel. Daarom legde de rechter vorige maand een deadline op aan het COA.

Op woensdag 21 februari moet het aantal asielzoekers onder de 2.000 liggen. Elke dag dat het centrum te vol zit, betekent dat het COA een dwangsom van 15.000 euro zou moeten betalen.

Asielzoekers in Ter Apel

Noodopvang werd net leeggehaald
Om het aantal onder de 2.000 te krijgen gaat het COA dus asielzoekers overbrengen naar de noodopvang bij Walibi Holland in Biddinghuizen. Volgens actualiteitenprogramma EenVandaag is er in die noodopvang nog ruimte, omdat deze locatie al grotendeels was leeggehaald.

In Biddinghuizen is ruimte voor 1.450 asielzoekers, maar er zit wel een einddatum aan deze locatie. Uiterlijk 7 april moet het terrein weer leeg zijn in verband met het komende festivalseizoen dat tot het einde van de zomer loopt.

Het COA zegt nu dat de noodopvang langer opengehouden wordt. Daarmee wordt de tijd ingekort om het terrein leeg op te leveren. Tot wanneer er asielzoekers zullen verblijven kon een woordvoerder van het COA niet zeggen. Bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker van het COA kan woensdagmiddag 13.00 uur vragen beantwoorden tijdens een persconferentie in Ter Apel.

Heropening noodopvang na de zomer
Als er na de zomer nog niet voldoende opvangplekken in het land zijn voor asielzoekers, kan er mogelijk opnieuw noodopvang worden geregeld op het evenemententerrein in Biddinghuizen. Dat gaf de Dronter burgemeester Jean Paul Gebben onlangs al aan. "Als het aan mij ligt, helpen we weer en ik denk als het aan de rest van het college ligt ook."

Lees ook: Burgemeester Gebben: Opnieuw noodopvang asielzoekers bij Walibi niet uitgesloten

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel