Bussen met extra asielzoekers uit Ter Apel aangekomen in Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN • Wo 21 februari 2024 | 10:38 • Woensdag 21 februari 2024 | 10:38

De twee bussen met asielzoekers die woensdagochtend uit Ter Apel vertrokken, zijn rond 12.45 uur in Biddinghuizen aangekomen. Op het terrein bij Walibi worden vanaf deze week extra asielzoekers opgevangen, omdat het aanmeldcentrum in Ter Apel over de maximale capaciteit zit. 

De eerste 120 asielzoekers zijn dinsdagavond al gearriveerd en een tweede groep dus woensdagmiddag. Ook donderdag zullen er nog mensen uit Ter Apel arriveren.

In de tijdelijke opvanglocatie op het evenemententerrein van Walibi Holland mag het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in totaal 1450 asielzoekers opvangen. Tot dinsdag verbleven er 1040 asielzoekers in Biddinghuizen.

Woensdag komt dat aantal op 1280 en donderdag wordt dit aantal aangevuld tot 1400. In totaal komt er deze week dus een extra groep van 360 asielzoekers.

Ter Apel ontlasten
Door de asielzoekers in Biddinghuizen onder te brengen, wordt het aanmeldcentrum in Ter Apel ontlast. Daar mogen volgens de regels maximaal 2.000 asielzoekers verblijven. Maar het zijn er structureel te veel. Daarom legde de rechter vorige maand een deadline op aan het COA.

Woensdag moest het aantal asielzoekers daar onder de 2.000 liggen. Elke dag dat het centrum te vol zit, betekent dat het COA een dwangsom van 15.000 euro moet betalen.

Slag om de arm
Het COA denkt het maximumaantal van 2000 asielzoekers in Ter Apel donderdag te halen. Dat zegt bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker. Hij houdt echter een slag om de arm, aangezien het slagen afhangt van de dagelijkse instroom en dus elke dag "een opgave is".

Elke week komen er zo'n driehonderd mensen Nederland binnen. Daardoor blijft het de komende tijd spannend of het COA aan de door de rechter opgelegde plicht kan voldoen.

Festivalseizoen
Uiterlijk 7 april moet het terrein in Biddinghuizen weer leeg zijn in verband met het komende festivalseizoen dat tot het einde van de zomer loopt. De locatie was daarom al grotendeels leeg. De gemeente laat weten dat het COA heeft verzekerd het terrein op tijd op te leveren.

Zodra de noodopvang in Biddinghuizen gesloten is, moet Ter Apel nog steeds onder het maximumaantal asielzoekers blijven. Dat zegt commissaris van de Koning van Groningen René Paas.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel