Harpe uit Dronten doet een gooi naar de titel 'meest duurzame huis van het land'

DRONTEN • Wo 21 februari 2024 | 18:32 • Woensdag 21 februari 2024 | 18:32

"We schaffen niet zo snel iets nieuws aan. Alles wat kapot gaat, repareer ik." Bram Harpe uit Dronten heeft misschien wel het meest duurzame huis van het land. Hij is één van de vier Flevolandse deelnemers aan de landelijke wedstrijd voor het duurzaamste huis van Nederland. "Ik heb gewoon een paar handige handjes."

Op 4 maart weten we het want dan wordt de winnaar bekend gemaakt door de landelijke organisatie Duurzame Huizen Route. Flevoland doet dit jaar voor de eerste keer mee aan de verkiezing. Meer dan 2.200 particuliere huiseigenaren in Nederland laten bij dit evenement zien, welke duurzame maatregelen zij genomen hebben.

Warmtepomp
"Ik denk dat ik het duurzaamste huis van Flevoland heb", zegt Harpe. Hij begon in 2016 met verduurzamen. Trots laat hij zijn twee warmtepompen zien.

De één, een lucht-water warmtepomp, staat buiten naast de schuur buiten. Maar omdat de pomp best wel herrie maakte bedacht Harpe een oplossing. Hij bouwde er een geluidsarme kast omheen. "Hij staat nu verscholen achter een labyrint van isolatiemateriaal."

Op het dak
De andere lucht-lucht warmtepomp staat op het dak. "Die kan in de zomer koelen en in de winter de bovenverdieping verwarmen. Lekker dichtbij."

De Drontenaar heeft veel oude spullen in en om het huis. "We proberen zo veel mogelijke materialen te hergebruiken." In de tuin staat een schutting gebruikte schutting die hij zelf gemonteerd heeft. Een paar oude beelden, een houten terrassetje, een oude gietijzeren.


Kringloop
"Veel spulletjes hebben we bij de kringloop opgehaald. Tafels, stoelen, krukjes. Mijn vrouw houdt een beetje van vintage. Gewoon mooie, duurzame spulletjes."

Net als Jan Houtman, waar we eerder langs gingen, heeft Harpe ook zonnepanelen op het dak liggen. Maar niet een bescheiden aantal van tien of twintig panelen maar veel meer. "Ik heb op dit moment 68 zonnepanelen liggen", vertelt hij.

"Dat is genoeg om m'n huis te verwarmen, alles van elektra te voorzien en ook nog 50.000 kilometer met de auto te kunnen rijden. En zoals je ziet staat de ladder klaar om er nog vier zonnepanelen bij te leggen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel