Vuilnismannen hangen waarschuwingen aan vuilnisbakken in Dronten

DRONTEN • Do 22 februari 2024 | 7:22 • Donderdag 22 februari 2024 | 7:22

Inwoners van de gemeente Dronten moeten vanaf 1 maart hun gescheiden plastic afval, in doorzichtige vuilniszakken stoppen. Als ze dat niet doen, worden de zakken niet meer meegenomen door de vuilnisman. De gemeente wil dat de vuilnisman vooraf moet kunnen controleren of er bij het PBD-afval (het plastic, blik en drankkarton) ook ander afval zit. Daarom moeten de zakken transparant zijn.

Voorheen mocht plastic afval ook in donkere ondoorzichtige vuilniszakken worden gestopt, maar dat is vanaf 1 maart dus verboden. "Als het vuilnis in zwarte zakken zit, dan kunnen we het eigenlijk niet controleren", zegt vuilnisman Sander Spaan. "En dan is het voor ons lastig om te bepalen of het PBD is of restafval."

Hier en daar wordt zelfs nog wel los afval in de container gedaan. "De zakken zijn ook tegen het verwaaien", zegt afvalcoach Han Rooks. "We zitten hier in het buitengebied en het waait altijd heel erg hard. Als je het afval los doet, dan waait al het plastic het land over."

De gemeente wil voorkomen dat dieren het plastic opeten. Opruimen van zwerfafval brengt bovendien extra kosten met zich mee en voor de afvalverwerker is een doorzichtige zak ook beter want dan kunnen ze gelijk zien wat er in zit.

Het gaat weleens mis
Drontenaar Maroesjka Salomons vindt de nieuwe regeling prima. Ze heeft zelf het PBD-afval keurig in een transparante plastic zak gedaan. Maar het gaat ook weleens mis, geeft ze toe. "Ik heb ook kinderen... dus er gaat van alles erin", zegt ze lachend.

Een rode kaart krijg je niet als je na 1 maart geen doorzichtige plastic zak gebruikt voor je PBD-afval. "Wel een waarschuwing," zegt vuilnisman Spaan in ieder geval nog wel in de de maand februari die geldt als een overgangsperiode.

Spaan pakt een groen-gele kaart uit z'n zak met de regeltjes en krabbelt er met dikke stift 'geen los afval' op en hangt de kaart aan een vuilniscontainer met losse troep.

Nu nog een waarschuwing maar na 1 maart laten ze de zakken met PBD staan als ze niet doorzichtig zijn. De transparante zakken zijn voor inwoners van Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant op verschillende locaties gratis af te halen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel