Code oranje door storm Louis, 'bomen kunnen omvallen'

FLEVOLAND • Do 22 februari 2024 | 16:30 • Donderdag 22 februari 2024 | 16:30

Flevoland kreeg donderdagavond en nacht te kampen met zware windstoten door storm Louis. De windstoten kwamen langs het IJsselmeer met snelheden van meer dan 120 kilometer per uur. Vanaf 22.00 uur was er in de provincie sprake van code oranje.

Het KNMI meldde dat er schade en gevaar kon ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen.

Vanaf 20.00 uur 's avonds was code geel van kracht en vanaf 22.00 uur werd dat code oranje. Die bleef van kracht tot 01.00 uur 's nachts.

Volgens weerman Robert de Vries wordt de meeste wind rond 22.00 uur verwacht. Op de meren staat dan een stormachtige wind, mogelijk even stormkracht. Er wordt officieel van storm gesproken als het uurgemiddelde windkracht 9 heeft bereikt.

Terugblik op storm Poly: Boom verpletterde bestelbus Gert-Jan, maar "het was niet zijn dag om te sterven"

Storm Louis
Dat de storm de naam Louis heeft gekregen, komt volgens Weeronline doordat de Franse en Belgische weerdiensten hem die naam hebben gegeven. De storm blaast uit het zuidwesten en doet die landen eerder aan dan Nederland.

Komt het donderdagavond in ons land tot storm en code oranje, dan blijft de naam toch Louis, aldus een woordvoerder. Als de storm uit het westen zou komen, zou de naam Kathleen aan de orde zijn geweest. Die staat op de namenlijst die het KNMI samen met de Britse en Ierse weerdiensten heeft opgesteld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel