Airbus-leverancier wil Bol.com niet pal naast zich: 'Zit ons in de weg'

LELYSTAD • Do 22 februari 2024 | 14:47 • Donderdag 22 februari 2024 | 14:47

Er moet een streep door de geplande komst van een distributiecentrum van Bol.com in de buurt van het bedrijf 3D Metal Forming in Lelystad. Dat eist het bedrijf aan de Karperweg donderdag bij de Raad van State.

Volgens het metaalvormbedrijf kan het zelf niet doorgroeien als Bol bij hen in de buurt een distributiecentrum kan bouwen.

In 2022 heeft 3D namelijk een contract met vliegtuigfabrikant Airbus afgesloten. Om voor de vliegtuigbouwer aan de slag te kunnen, wil het bedrijf een nieuwe fabriek bouwen met veilige opslagbunkers.

"We hebben er nu één en willen er nog veertien bijbouwen, maar als Bol vlak bij ons bouwt kunnen we dat niet meer", zegt directeur Marcel Oud.

Veiligheidszone
Het distributiecentrum van Bol komt in de veiligheidszone van 3D te liggen. Het gaat volgens de advocaat om een veiligheidszone tussen de 220 en 381 meter rond het terrein van 3D, waaraan zowel de gemeente Lelystad als Bol zich moet houden.

Lelystad maakte eerder met een wijziging van het bestemmingsplan de komst van een enorm distributiecentrum mogelijk. Het gaat om vele hectares bebouwing die in de plaats komt van het voormalige viskwekerijgebied.

3D zit al jaren aan de Karperweg en koos die plek uit, omdat er in de wijde omgeving geen woning, of andere kwetsbare bebouwing staat. Het bedrijf maakt gebruik van hoogenergetisch materiaal om harde metalen vlakken in allerlei vormen te kunnen buigen. Daarbij gaat het onder meer om ronde onderdelen voor vliegtuigmotoren.

Volgens directeur Oud wist de gemeente van de uitbreidingsplannen en heeft ze daar geen rekening mee gehouden. "We wisten dat er ook andere bedrijven naar Flevokust Haven Zuid zouden, maar niet zo dichtbij."

Lees ook: Politiek worstelt met distributiecentra en buitenlandse medewerkers

Nog genoeg uitbreidingsruimte
De raadslieden van Lelystad en Bol zagen het anders. Zij vinden dat 3D nog niet erg duidelijk en concreet is geweest over zijn uitbreidingsplannen. "Bovendien heeft 3D al veel ruimte om uit te breiden.

Ze mogen nu al vijftien opslagbunkers voor hun hoogenergetisch materiaal, zoals explosieven, aanleggen en hebben er pas één. Volgens de gemeente kan 3D makkelijk verder uitbreiden en heeft het geen last van het nieuwe distributiecentrum.

Overigens gaat Bol niet gelijk bouwen als de Raad van State het sein op groen zet. Het bedrijf heeft minimaal elf maanden nodig om een bouw(omgevings)vergunning voor te bereiden. Eventuele bouwactiviteiten zullen pas begin 2025 van start gaan.

De raadsman van 3D zei dat het metaalvormbedrijf binnenkort ook met een concreet uitbreidingsplan en vergunningsaanvraag zal komen. Binnen twee weken volgt een spoeduitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel