Chef-kok leert kinderen koken: 'Gezond eten is leuk en lekker'

ALMERE • Wo 28 februari 2024 | 18:41 • Woensdag 28 februari 2024 | 18:41

Geen patat, pannenkoeken en pizza iedere dag, maar kinderen gezond leren koken. Dat is de bedoeling van het landelijke project 'Kok in de klas' waarbij een chef-kok op school met leerlingen aan de slag gaat. In Flevoland doen zes scholen mee, waaronder basisschool De Achtbaan in de Almeerse Stedenwijk.

Chef-kok Lars Deken van restaurant De Gordiaan in Lelystad spreekt omstreeks half tien de leerlingen van groep acht toe. "We gaan koken", waarop lauw wordt gereageerd. "Ik hou niet erg van te gezond eten, ik hou niet van sla", verklaart een meisje haar reactie. Favoriet in de klas zijn spaghetti, pasta, pizza en kip.

Salade met bulgur
Op het menu staat Olé Tabouleh, een nieuw recept van kookboekenschrijver Ramon Beuk, speciaal bedacht voor 'Kok in de Klas'. Het is een frisse en knapperige salade met o.a. bulgur, groenten en ei.

De meeste leerlingen gaan enthousiast aan de slag. "Hij heeft uitgelegd hoe je goed moet snijden, zodat je je vingers niet kwijtraakt", zegt één van de kinderen. Een klasgenoot voegt daaraan toe dat ze de les echt gezellig vindt en creatief.

'Gezond eten is leuk'
"Gezond eten is hartstikke lekker, maar je moet het leerlingen wel echt leren en meegegeven dat ze die smaken ook leren kennen", vindt Marleen Warnaar van het voedseleducatieproject Jong Leren Eten Flevoland.

"Ongezond eten is makkelijk en snel. Door kinderen er bewust over na te laten denken, te leren koken en naar de boerderij te gaan, kunnen ze van jongs af aan meekrijgen hoe leuk en lekker het is om gezond te eten."

In heel Nederland doen ruim 3000 bovenbouwleerlingen van 120 basisscholen mee.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel