Ondernemers niet open over energieverbruik, Lelystad dreigt met dwangsom

LELYSTAD • Do 29 februari 2024 | 16:12 • Donderdag 29 februari 2024 | 16:12

De gemeente Lelystad gaat strenger controleren of ondernemers en eigenaren van bedrijfspanden voldoen aan de energiewetgeving. Bedrijven die geen energiebesparende maatregelen nemen kunnen een boete krijgen. Ook als ze geen openheid geven over hun energieverbruik of energielabel. In het ergste geval kan een kantoorpand zelfs worden gesloten.

Tot nu toe had de gemeente vooral een stimulerende en informerende rol maar dat heeft volgens wethouder Sjaak Kruis te weinig effect. "We hebben na evaluatie gemerkt dat er wat moet veranderen."

Sinds januari vorig jaar moeten ondernemers voldoen aan de energiebesparingsplicht; bedrijven die meer dan 50.000 kwh elektriciteit of meer dan 25.000 m3 aardgas per jaar gebruiken moeten energiebesparende maatregelen nemen.

Daarnaast is er de energielabelverplichting. Kantoorpanden met een oppervlakte van meer dan 100 vierkante meter moeten minimaal energielabel C hebben.

Fysieke controles
In het afgelopen jaar heeft de gemeente aan 172 ondernemers een brief gestuurd met de oproep om duidelijkheid te geven over hun energieverbruik en om maatregelen te treffen.

40 procent van de ondernemers reageerde daar op. Er zijn ook al fysieke controles geweest bij bedrijven maar de gemeente gaat dit vaker inzetten.

Grote kantoorpanden moeten minimaal label C hebben

Wethouder Kruis denkt dat bij veel ondernemers zo'n brief op een stapel belandt en dat er daarom niet wordt gereageerd.

Ook kan het zijn dat ondernemers bang zijn voor hoge kosten. Dat hoeft volgens hem niet, omdat waarschijnlijk veel bedrijven al aan de eisen voldoen. Alleen dat kan de gemeente nu niet controleren omdat ondernemers het niet doorgeven.

Daarnaast wil hij benadrukken dat een eerste adviesgesprek over energiebesparing gratis is. Eventuele maatregelen die genomen moeten worden en die ook verplicht zijn kunnen binnen 5 jaar worden terugverdiend. Ondernemers die hulp nodig hebben kunnen terecht bij het Energie Expertisecentrum Flevoland.

Lees ook: "Bedrijven die nog label C moeten regelen, hebben liggen slapen"

Netcongestie
Het is voor de stad nu extra belangrijk dat ondernemers energiebesparende maatregelen nemen. Door de krapte op het elektriciteitsnetwerk kunnen nieuwe bedrijven niet worden aangesloten op het energienet.

Veel energiecontracten staan volgens de wethouder nog op het maximum terwijl die misschien wel naar beneden kunnen om ruimte te maken voor nieuwe bedrijven.

Het gemeentehuis zelf heeft energielabel A. Daarnaast liggen er plannen om alle andere gebouwen van de gemeente verder te verduurzamen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel