"Bedrijven die nog label C moeten regelen, hebben liggen slapen"

FLEVOLAND • Wo 19 oktober 2022 | 6:00 • Woensdag 19 oktober 2022 | 6:00

Energielabeldeskundige Maarten den Ouden is verbaasd dat er nog verschillende kantoren in Flevoland zijn die nog geen of niet het juiste energielabel hebben. “Het is al jaren bekend dat kantoren label C of beter moeten hebben. Als je dat nu pas ontdekt en nog dingen moet regelen heb je echt een beetje liggen slapen”, zegt Den Ouden. Minister Hugo de Jonge maakte dinsdag bekend dat hij denkt dat op 1 januari maar de helft van de kantoren voldoet aan de voorwaarden.

De labels zijn er van A+++++ tot en met G. Label G krijgen alleen panden die echt slecht geïsoleerd zijn en veel energie gebruiken. Het energielabel is jaren geleden ingevoerd, om te kunnen vergelijken hoe energiezuinig een pand is. "Label C is een mooie tussenstap en goed haalbaar bij de meeste kantoorpanden", zegt Den Ouden.

Bureau op Urk heeft label G


GGD vraagt label aan
Omdat veel gebouwen in Flevoland nog niet zo oud zijn, hebben de meeste panden al minimaal een C-label. Toch is er een aantal opvallende kantoren die nog niet voldoen aan de eisen voor het nieuwe jaar. Zo heeft het politiebureau op Urk label G en heeft het bureau in Emmeloord label E. Uit een rondgang van Omroep Flevoland bleek ook dat het hoofdgebouw van de GGD in Lelystad geen label heeft. Naar aanleiding van die reportage heeft de gezondheidsdienst er nu wel een aangevraagd. De GGD verwacht minimaal label C. "Een label krijg je na een inspectie van een specialist. Dat kan in een paar weken geregeld worden en dan volgt een label", vertelt deskundige Den Ouden. "Als er niet veel hoeft te gebeuren aan het pand ben je op tijd voor 1 januari. Als er wel ingrijpend verbouwd moet worden, ben je veel laat. Probeer nu nog maar eens een bouwbedrijf te vinden die snel kan beginnen."

Omgevingsdienst Flevoland
Een andere opvallend kantoor zonder label is dat van de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek. Na de eerdere berichtgeving van Omroep Flevoland reageerde de dienst verbaasd. Omdat de dienst een vleugel van het provinciehuis huurt, werd gedacht dat het label A+++ van dat gebouw ook voor hen zou gelden. “Ik snap hier de verwarring wel, maar omdat ze een eigen adres hebben ontbreekt er nu wel een label. Bij het ondertekenen van het huurcontract had dit eigenlijk geregeld moeten zijn. De eigenaar van het gebouw is hiervoor verantwoordelijk", legt Den Ouden uit. Hij verwacht trouwens dat het in dit geval een formaliteit is, maar benadrukt dat het wel moet gebeuren. De Omgevingsdienst laat weten er mee bezig te zijn.

Omgevingsdienst heeft geen label


"Maar we hebben toch een label?"
Er zijn ook kantoren waarbij de eigenaar het gevoel heeft alles goed te doen maar dat er toch een label ontbreekt. "Dit kan komen omdat er inderdaad wel een label was, maar dat het nu verlopen is. Een label is tien jaar geldig en moet vernieuwd worden. Het kan zijn dat je in de tussenjaren zaken veranderd hebt, waardoor je een ander label kan krijgen", vertelt Den Ouden. De adviseur heeft nog een tip: "Kijk op www.ep-online.nl. Daar is een zoekveld waar je postcode en huisnummer kan invullen. Je krijgt dan direct antwoord op de vraag wat voor label je hebt. Zie je hier dat je geen label hebt, dan heb je ook geen label", besluit Den Ouden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel