Minister houdt vast aan deadline energielabel C voor kantoren

FLEVOLAND • Di 18 oktober 2022 | 18:17 • Dinsdag 18 oktober 2022 | 18:17

Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening houdt vast aan de deadline voor energielabels voor overheidsgebouwen en andere kantoren. Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer. Zo'n honderd organisaties met veel vastgoed krijgen wel uitstel, op de voorwaarde dat ze een plan hebben om hun gebouwen de komende jaren duurzamer te maken. Andere kantoren zullen gewoon aan de verplichting moeten voldoen.

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoorgebouwen in Nederland minimaal energielabel C hebben. Uit een inventarisatie van de regionale omroepen en de NOS blijkt dat dit voor minstens 275 overheidsgebouwen nog niet goed geregeld is. Vooral politiebureaus hebben vaak een lager energielabel. In Flevoland is dat het geval op Urk (energielabel G) en in Emmeloord (energielabel E). De nationale politie heeft onlangs om uitstel gevraagd, maar het is nog onduidelijk of de minister ook voor de politie een uitzondering maakt.

Ook enkele andere Flevolandse organisaties, zoals de GGD en de Omgevingsdienst blijken nog niet over een juist energielabel te beschikken. Naar aanleiding van recente berichtgeving van Omroep Flevoland heeft de GGD Flevoland alsnog een label voor het pand aan de Noorderwagenstraat aangevraagd.

Gemeenten moeten handhaven
Als kantoorpanden in januari niet minimaal energielabel C hebben, is het aan gemeenten om te handhaven. Minister De Jonge zegt ervan uit te gaan dat zij dit voortvarend zullen doen.

Volgens de minister zal ongeveer de helft van alle kantoorgebouwen in Nederland op 1 januari aan de verplichting voldoen. 39 procent heeft nog geen label en 11 procent een label D, E, F of G.

Eigenaren van deze kantoren zullen in de praktijk eerst door de gemeente worden aangeschreven. Leidt dit niet tot een beter energielabel of een verbeterplan, dan kunnen gemeenten ook een dwangsom opleggen of desnoods panden sluiten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel