Zwembad Swifterbant krijgt opknapbeurt, Biddinghuizen beslist zelf over toekomst zwembad

DRONTEN • Vr 1 maart 2024 | 10:45 • Vrijdag 1 maart 2024 | 10:45

Het buitenzwembad De Abelen in Swifterbant wordt voor 1,4 miljoen euro opgeknapt. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten op verzoek van Dorpsbelangen Swifterbant.

Er ligt ook 1,4 miljoen euro klaar voor Biddinghuizen. De inwoners van dat dorp mogen nog beslissen waar dat geld aan wordt besteed, aan de renovatie van zwembad De Alk of aan iets anders.

Al jarenlang is er in de gemeente Dronten discussie over het openhouden van de zwembaden in Biddinghuizen en Swifterbant. De baden zijn toe aan een grote opknapbeurt, waarvoor verschillende scenario's zijn uitgewerkt.

Renoveren of sluiten
Voor de twee opknapbeurten stelde de gemeente in totaal dus bijna 3 miljoen euro beschikbaar. Maar het college van burgemeester en wethouders vroeg zich af of het wel wenselijk is om de baden open te houden en of het geld niet beter in andere maatschappelijke voorzieningen gestoken kan worden.

Daarom deed het college een voorstel om het geld sowieso beschikbaar te stellen voor de dorpen, maar om met inwoners en verenigingen de vraag te beantwoorden waar dat geld naar toegaat. Aan de hand van die uitkomst kan worden bepaald of de zwembaden open blijven.

Tijdens een eerdere vergadering deed Dorpsbelangen Swifterbant een dringende oproep om het zwembad daar te behouden, omdat er volgens de leden veel draagvlak is. Dorpsbelangen wil het zwembad graag toekomstbestendig maken. Het bad verkeert nu in een erbarmelijke staat.

Andere paden
Leefbaar Dronten, de PvdA en GroenLinks dienden daarom donderdag een voorstel in om voor beide dorpen een ander pad te kiezen. De partijen stelden voor om voor Swifterbant het geld te reserveren voor het zwembad en om inwoners en verenigingen in Biddinghuizen de keuze te laten maken tussen geld voor het zwembad of geld voor andere maatschappelijke voorzieningen.

Dat voorstel werd door een meerderheid van de raad gesteund. Concreet betekent dit dat er eind dit jaar een voorstel moet komen om zwembad De Abelen in Swifterbant toekomstbestendig te maken. Daarin moet de dorpsvisie van het dorp het startpunt zijn en samengewerkt worden met Dorpsbelangen.

Als er dan nog geld over blijft, moet er met het dorp gekeken worden waar dat aan besteed kan worden.

Derde kwartaal plan voor Biddinghuizen
In Biddinghuizen wordt eerst nog gekeken welke optie de voorkeur van de inwoners heeft. Dorpsbelangen Biddinghuizen gaf tijdens een eerdere vergadering aan dat het dorp graag een participatietraject wilde doorlopen. Donderdag werd daarom besloten dat er uiterlijk in het derde kwartaal een besluit wordt genomen aan de hand van de wensen van het dorp.

Daarbij moet de gemeente wel rekening houden met nog eens 250.000 euro aan sloopkosten voor zwembad De Alk als het dorp kiest om de 1,4 miljoen ergens anders in te investeren.

Zwembad De Alk

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel