Tientallen meldingen van mensenhandel, "Maar we weten allemaal dat er meer aan de hand is"

FLEVOLAND • Vr 1 maart 2024 | 16:22 • Vrijdag 1 maart 2024 | 16:22

In heel Flevoland zijn in 2023 via diverse instanties tientallen meldingen van mensenhandel gedaan. Dat aantal betekent niet dat het een klein probleem is, zegt Tessa Honing van Veilig Thuis Flevoland.

Bij het CBS zijn in 2023 tien meldingen van mensenhandel geregistreerd. Volgens de gemeente Almere zijn er bij de zorgcoördinatoren van alle Flevolandse gemeenten in dat jaar echter 67 meldingen binnengekomen.

Schrikbarend laag
Hoe dan ook, Honing noemt het geregistreerde aantal meldingen 'schrikbarend laag'. Daarom lanceerde het platform samen met de zes Flevolandse gemeenten vandaag een meld- en adviespunt mensenhandel.

De manager van Veilig Thuis Flevoland: "We weten allemaal dat er veel meer aan de hand is." De afgelopen jaren kwamen bij Veilig Thuis Flevoland meerdere meldingen van huiselijk geweld binnen.

Daaronder vallen ook seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting in de huiselijkse sfeer en criminele uitbuiting. "Dat gaat vaak over mensenhandel onder minderjarigen, loverboypraktijken, drugshandel, uitbuiting van arbeidsmigranten of seksueel geweld", somt ze op.

Mensenhandel gaat over het werven, vervoeren of opnemen en huisvesten van mensen met gebruik van dwang en het doel om uit te buiten. Slachtoffers zitten vaak in een kwetsbare positie. Ze worden gechanteerd, bedreigd, mishandeld en/of misleid. Elke dag worden er mannen, vrouwen en kinderen mishandeld en uitgebuit

Achter de voordeur
Deze geweldsdelicten worden lang niet allemaal 'geregistreerd' als mensenhandel. Daar komt bij dat veel incidenten onder de radar blijven, gaat ze verder. "Het is moeilijk om de doelgroep in beeld te krijgen."

Dat constateert ook Froukje de Jonge, wethouder in Almere. In haar gemeente komt mensenhandel meer voor dan bekend is, vreest zij. "Mensenhandel speelt zich vaak af achter de voordeur en is daarom niet altijd even inzichtelijk."

De Jonge noemt mensenhandel een 'haaldelict'. “De kans dat slachtoffers of daders zichzelf melden is vrij klein. Ze durven lang niet altijd naar de politie te stappen. Dus moet je er zelf actief naar zoeken."

Verbindingen leggen
Volgens de wethouder is het belangrijk dat mensen anonieme meldingen kunnen doen als zij iets verdachts zien. "Dat kan bij zo'n speciaal ingericht meldpunt."

Honing stelt dat het bovendien helpt als alle signalen bij één platform binnenkomen. Momenteel komen signalen vaak nog versnipperd bij meerdere instanties binnen, zoals de politie, Meld Misdaad Anoniem of CoMensha.

Dat geeft een vertekend en onvolledig beeld, zegt Honing. "We kunnen de omvang van de problematiek beter in beeld brengen als we het kunnen verbinden en koppelen met meldingen van huiselijk geweld."

Voorbij de gemeentegrenzen
Behalve de gemeente Almere ondersteunen ook de gemeenten Dronten, Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde het regionale meldpunt. Burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten: "Mensenhandel kent geen gemeentegrenzen."

Het regionale meldpunt stelt de gemeenten, volgens Gebben, in staat om de samenwerking te versterken en snellere, effectievere hulp te bieden aan slachtoffers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel