Patiënten staan vier uur in de wacht om een doktersassistent aan de telefoon te krijgen

ALMERE • Vr 1 maart 2024 | 17:08 • Vrijdag 1 maart 2024 | 17:08

Bij gezondheidscentrum De Haak in Almere Haven moeten patiënten urenlang wachten voordat ze een doktersassistent aan de telefoon te krijgen. Na tips peilde Omroep Flevoland gedurende een paar dagen de wachttijd. Vrijdagochtend ging het om 226 minuten, bijna vier uur.

"Dat is toch te gek voor woorden, dat is toch belachelijk", reageert een inwoonster van Almere Haven. "Vroeger was het perfect", vult een man haar aan. "Toen hadden we allemaal een vaste huisarts. Maar nu hebben ze een team. Het werkt helemaal niet. Het is verschrikkelijk gewoon."

Zorggroep Almere, verantwoordelijk voor alle gezondheidscentra en de toegankelijkheid van huisartsenpraktijken, maakte juist deze week bekend dat vestiging Oost binnen afzienbare tijd dichtgaat en alle patiënten dan terecht kunnen bij gezondheidscentrum De Haak, waar het nu al druk is. Dat zorgde voor veel onrust. 1Almere meldt vrijdag dat gezondheidscentrum Oost al komende maandag de deuren sluit.

Wethouder Froukje de Jonge vindt de wachttijd van bijna vier uur voor een doktersassistent ook lang. "Zorggroep Almere heeft een behoorlijke uitdaging. Ik snap dat mensen zich zorgen maken. Het tekort aan huisartsen is iets om bezorgd over te zijn. En dat heeft deze consequenties."

Samenwerken om druk weg te nemen
De gemeente is met allerlei instanties in Almere druk bezig om de zorg toegankelijk te houden. De Jonge: "Dat doen we onder andere door alle vragen die nu bij de huisarts terecht komen en daar eigenlijk niet thuishoren, daar weg te krijgen. En daar wel krijgen waar ze wel horen." Tussen 25 en 40 procent van de vragen die aan de huisarts worden gesteld, zijn volgens de wethouder niet medisch.

Zorgroep Almere was niet bereikbaar voor commentaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel