Tekort aan betaalbare koopwoningen in Espel dwingt jeugd om dorp te verlaten

ESPEL • Ma 4 maart 2024 | 5:59 • Maandag 4 maart 2024 | 5:59

Zo'n 15 jongeren uit Espel willen graag in hun eigen woonplaats blijven wonen, maar door een gebrek aan betaalbare koopwoningen dreigen ze het dorp te verlaten. Dat zegt Frans Vos, hij is aanjager van woningbouw voor starters in Espel.

Vos zet zich in voor jonge dorpsbewoners die nu nog bij ouders wonen of een huis huren. Deze starters op de woningmarkt zouden volgens hem graag een woning kópen, maar dan wel in het goedkopere segment. Hij denkt daarbij aan kleine huizen van 250.000 euro of minder. De huizen zouden bestemd zijn voor inwoners onder de 30 jaar, uit Espel of elders uit de polder.

Jongeren vroegen Vos om versterking
Vos is daarvoor door de jongeren zelf benaderd, zo vertelt hij. Zij hebben hem gevraagd hen te ondersteunen omdat hij een paar jaar geleden ook al het initiatief nam voor betaalbare koopwoningen voor jeugd in Espel. Dit resulteerde in acht nieuwe koopwoningen aan de rand van het dorp. Als dank kreeg de inwoner een laantje dat naar hem werd vernoemd

Nu maakt Vos zich hard voor 12 of 14 starterswoningen aan de Bredehof. Op dat stuk grond stonden in het verleden vijf huizen, maar die zijn gesloopt. Als de nieuwe, kleinere huizen met de rug naar elkaar toe worden gebouwd, is er op de 1800 vierkante meter plaats voor meer woningen, zo is de redenering.

De drijvende kracht achter het project is zelf akkerbouwer en niet zakelijk betrokken bij de eventuele nieuwbouw. Maar hij vindt het belangrijk dat jonge plaatsgenoten in hun woonplaats kunnen blijven, mede met het oog op de leefbaarheid van Espel.

Maar gaat het plan ook door?
Of het plan ook echt doorgaat, dat is nog niet duidelijk. De grond aan de Bredehof is van Mercatus, en zou dus eerst aangekocht moeten worden. Dorpsbelang Espel heeft de woningcorporatie laten weten dat er belangstelling voor de grond bestaat. Vos zelf heeft ondertussen overleg met de gemeente Noordoostpolder, die goedkeuring moet verlenen.

Een mogelijkheid is om het project te realiseren via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Dat betekent dat de bewoners de ontwikkeling van hun nieuwbouwwoning in eigen hand nemen. Vanuit de gemeente is CPO overigens geen harde eis. Een gemeentewoordvoerder zegt dat alle opties nog open staan en dat de gesprekken nog gaande zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel