Meer woningen voor arbeidsmigranten in Noordoostpolder

NOORDOOSTPOLDER • Di 5 maart 2024 | 6:28 • Dinsdag 5 maart 2024 | 6:28

Er komen extra woningen voor arbeidsmigranten in Noordoostpolder. Dat heeft de gemeenteraad besloten. De woningen moeten buiten de dorpskernen komen.

De raad stelt een budget beschikbaar van 565.000 euro. Dat geld is bestemd voor verschillende projecten.

Het doel is om arbeidsmigranten legaal en behoorlijk te huisvesten. Volgens wethouder Toon van Steen komt er plek voor in totaal 450 extra bedden. Partijen die die locaties willen realiseren kunnen daarvoor een aanvraag indienen.

Eerst kijken naar hun situatie
Het is nog niet duidelijk wanneer de extra plekken er komen. Volgens wethouder Van Steen komt dat omdat de gemeenteraad een motie heeft aangenomen van CU/SGP waarin staat dat er eerst gekeken moet worden naar de sociaaleconomische situatie van arbeidsmigranten. Daarbij moet worden onderzocht welke plek zij hebben op de maatschappelijke ladder.

CU/SGP wil vastgelegd zien dat de arbeidsmigranten binnen de gemeente worden behandeld als alle andere inwoners. Zo moeten mistanden voorkomen worden.

Pas als naar die situatie is gekeken, kan de gemeente vergunningen gaan geven voor het huisvesten van de arbeidsmigranten. Volgens de wethouder betekent dat een vertraging van het proces. Hij wil daarover graag verder praten met de gemeenteraad, omdat er anders volgens hem het hele jaar nog geen vergunning uitgegeven kan worden.

'Te snel'
Bijna alle raadsleden stemden voor het voorstel van de extra woningen. Twee raadsleden van CU/SGP waren tegen het plan. Volgens raadslid Paul Ringelberg gaat de uitbreiding voor CU/SGP te snel. "Het is best een mooi plan", zegt Ringelberg. "Het is echt een verbetering op wat er al was. Maar om dit nu in één keer te doen, dat gaat ons veel te snel en je moet bij kunnen sturen."

De partij was het met het college eens dat arbeidsmigranten geen tweederangs mensen zijn en dat ze goede huisvesting verdienen. "Alleen zijn een paar dingen niet helemaal zeker", zegt Ringelberg. "Je wilt woningen vrijspelen in de dorpen, in de kernen."

En dat is volgens Ringelberg niet voldoende in het plan gezet. Hij wil dat de plannen na de eerste realisatie opnieuw worden bekeken om zo nodig te kunnen bijsturen. Maar daar ging de raad niet in mee. "En daarom hebben we niet unaniem voor dit plan kunnen stemmen."

Registratie loopt achter
Dat er meer plekken nodig zijn, daar is iedereen het wel over eens. En het is ook helder dat die huisvesting goed moet gebeuren. Nu is het de gemeente vaak niet duidelijk hoeveel arbeidsmigranten nu precies waar zitten. De registratie en administratie loopt vaak achter of is onvolledig.

Lees ook: Honderden arbeidsmigranten onder de radar, gemeenten weten niet waar ze zijn

Het nieuwe beleid moet daar verandering in brengen, zegt wethouder Toon van Steen. "We proberen grip te krijgen op deze huisvestingstaak." Van Steen benadrukt dat arbeidsmigranten welkom zijn in de gemeente. "We hebben ze ook nodig."

Werken binnen of buiten Noordoostpolder
De gemeenteraad wil ook dat het college ervoor zorgt dat de nieuwe huisvesting beschikbaar komt voor arbeidsmigranten die in de Noordoostpolder zélf aan het werk zijn, en niet in een andere gemeente.

De wethouder zegt graag in gesprek te blijven met de uitzendbureaus, de werkgevers en met de huisvesters. "We willen weten; faciliteren we nu echt voor Noordoostpolder en hoe groot is die opgave? Vraag en aanbod moeten op elkaar worden afgestemd."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel