Kopers kavels Oosterwold verliezen rechtszaak over fors gestegen grondprijs

ALMERE • Di 5 maart 2024 | 21:59 • Dinsdag 5 maart 2024 | 21:59

Zestien kopers van kavels in het Almeerse stadsdeel Oosterwold hebben een beroepszaak over gestegen grondprijzen verloren. De kopers tekenden in 2018 in op percelen in Oosterwold, maar moesten daar uiteindelijk bijna 80 procent meer voor betalen dan ze hadden verwacht.

Dit kwam doordat de gemeente in februari 2019 de grondprijs verhoogde van 41 naar 74 euro per vierkante meter. Dat gebeurde op advies van een taxatiebedrijf dat door de gemeente en het Rijksvastgoedbedrijf was ingeschakeld en om te voorkomen dat de gemeente in strijd met Europese regels zou handelen.

Omdat sommige kopers op dat moment al heel ver met hun plannen waren, werden voor die groep destijds een overgangs- en een coulanceregeling getroffen. Die hielden in dat deze mensen de grond nog mochten kopen voor de oude prijs.

Om hiervoor in aanmerking te komen, moesten zij al minimaal een stuk grond in het gebied hebben uitgekozen en bovendien voor maart 2020 de grond gekocht hebben en een bouwvergunning hebben.

Archieffoto van Oosterwold

Mensen die minder ver met hun plannen waren, vielen buiten die regeling en konden de grond alleen tegen de tachtig procent hogere prijs kopen. Zestien kopers waren het daar niet mee eens en stapten naar de rechter. Volgens hen had de gemeente eerder toegezegd dat de prijsstijgingen zeer beperkt zouden blijven.

Rechter gaf gemeente ook al gelijk
De rechter besloot in augustus 2022 dat de gemeente de prijzen wel degelijk mocht verhogen. De kopers gingen daar vervolgens tegen in beroep, maar hebben nu ook bij het Gerechtshof in Leeuwarden bot gevangen.

Net als de rechtbank, vindt ook het Hof dat de informatie voor geïnteresseerden duidelijk genoeg is geweest. Zo stond op de website van Oosterwold de waarschuwing dat de grondprijs door marktontwikkelingen kon wijzigen. Verder heeft de gemeente in februari een nieuwsbrief verstuurd waarin de nieuwe prijzen bekend werden gemaakt.

Archieffoto van Oosterwold

Gemeente heeft voldoende gedaan
Toezeggingen die zouden zijn gedaan over beperkte prijsstijgingen, worden door de gemeente Almere ontkend. Door een overgangsregeling te treffen, heeft de gemeente volgens het Hof voldoende gedaan om tegemoet te komen aan de belangen van geïnteresseerden in de grond.

Over de prijsverhogingen in Oosterwold ontstond al eerder de nodige commotie. De politiek stelde in 2019 al vragen en een aantal andere kopers stapte ook al eens naar de rechter. Ook zij verloren hun zaak destijds.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel