Taxichauffeur Ashraf (21) krijgt taakstraf en voorwaardelijke celstraf voor helpdeskfraude

LELYSTAD • Do 7 maart 2024 | 7:29 • Donderdag 7 maart 2024 | 7:29

Voor het oplichten van onder meer een 75-jarige Lelystedeling moet de 21-jarige taxichauffeur Ashraf A. uit Amsterdam 80 uur taakstraf uitvoeren. Ook legde de rechtbank in Lelystad hem een celstraf op van 300 dagen, waarvan 143 dagen voorwaardelijk. De overige dagen zat hij in voorarrest, wat betekent dat de taxichauffeur niet meer de cel in hoeft voor de helpdeskfraude die hij pleegde in Lelystad en het Zeeuwse Bruinisse.

Het spreekt in zijn voordeel dat Ashraf A. een mbo-opleiding is gestart en weer werk heeft als taxichauffeur, nadat hij ruim vijf maanden in voorarrest heeft gezeten. Volgens de rechtbank is het daarom niet verstandig A. opnieuw achter de tralies te zetten.

Langer voorwaardelijk dan eis
Wel vinden de rechters dat hij voor zijn aandeel in de babbeltruc als bankmedewerker een langere voorwaardelijke gevangenisstraf moet krijgen dan de 55 dagen die de officier van justitie twee weken geleden eiste. De rechtbank verlengde dit naar 143 dagen.

Ook vindt de rechtbank dat A. na de rechtszaak nog direct moet voelen dat zijn handelen consequenties heeft. Hij heeft daarom een taakstraf gekregen.

"Verdachte heeft puur uit financieel gewin gehandeld en geen rekening gehouden met de mogelijke gevolgen daarvan voor de slachtoffers. Hij heeft op een even routinematige als lafhartige wijze deze - door hun relatief hoge leeftijd - kwetsbare mensen als gemakkelijke prooi gezien", stelt de rechtbank in het vonnis.

Gevonden bankpasjes
A. werd veroordeeld voor oplichting van tenminste twee mensen, onder wie een 75-jarige man uit Lelystad. De taxichauffeur zei twee weken geleden in de rechtbank dat hij slechts als chauffeur ritjes aannam en niet wist wat zijn bijrijder van plan was.

De rechtbank gelooft dat verhaal niet. De ritjes waren geen standaard taxiritjes, maar snorderritjes. In de auto die A. huurde voor zijn werk, werd in het dashboardkastje nog een bankpas gevonden. Ook op zijn telefoon stond een foto van een bankpas.

Een 15-jarige medeverdachte verklaarde tegenover de politie dat A. het was die wist waar ze naartoe moesten rijden en instructies gaf.

Bovendien vertelde deze medeverdachte dat er nog een derde persoon zou zijn. Die zou de potentiële slachtoffers voor hun bezoek voorbereiden op de komst van een zogenaamde bankmedewerker.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel