Inspectie sluit Zorgboerderij Zonnehoeve in Zeewolde: acuut gevaar cliënten

ZEEWOLDE • Vr 8 maart 2024 | 13:11 • Vrijdag 8 maart 2024 | 13:11

Zorgboerderij Zonnehoeve aan het Priempad in Zeewolde mag geen enkele cliënt meer opvangen. Dat bevel heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) afgelopen dinsdag gegeven. Volgens de inspectie was er geen professionele begeleiding meer en liepen de patiënten daardoor acuut gevaar.

De IGJ bracht begin deze week een bezoek aan de zorgboerderij na een tip dat het team dat tijdelijk de zorg droeg, zou stoppen. Tijdens het bezoek ontdekte de inspectie dat de medewerkers niet vervangen waren en dat er daardoor geen professionele begeleiding meer was.

Acuut gevaar
Op de zorgboerderij verblijven acht cliënten. Als die niet begeleid worden door professionele zorgverleners, is er volgens de inspectie 'een acuut gevaar voor de patiëntveiligheid of de gezondheid van cliënten.' Daarom is besloten om direct een bevel op te leggen en mag er geen zorg meer verleend worden.

Omdat de cliënten 24 uur per dag zorg nodig hebben, worden ze zo snel mogelijk overgedragen aan een andere zorgaanbieder. De zorgboerderij wordt verzocht om mee te werken aan een zorgvuldige overdracht van de cliënten.

Eerder gewaarschuwd
De Zonnehoeve kreeg vorig jaar al een waarschuwing toen de inspectie meerdere tekortkomingen ontdekte. Zo werden medicijnen niet goed opgeslagen, cliëntdossiers niet goed bijgehouden en waren er vraagtekens over de kennis en deskundigheid van de zorgverleners.

De zorgboerderij kreeg de opdracht om binnen vier maanden resultaten te laten zien. De eigenaren zelf waren verrast door de resultaten van de inspectie. Ze wisten dat er zaken waren vastgesteld, maar dat zou vooral gaan om 'administratieve zaken'.

Zorg steeds ingewikkelder
In een reactie geeft Tessa Arnold van de Zonnehoeve meerdere redenen waarom de zorgboerderij niet meer de juiste zorg kon bieden. Ze laat schriftelijk weten dat de regelgeving steeds ingewikkelder werd en het financieel steeds lastiger werd.

Het lukte de Zonnehoeve ook niet om goedgekwalificeerd personeel te vinden, terwijl de zorgvraag van de cliënten steeds complexer werd, aldus Arnold. Over dat de cliënten zonder professionele hulp hebben gezeten, wordt niks gezegd.

De hoop was er om met behulp van een grotere zorginstelling de zorgboerderij open te houden. Dat is uiteindelijk ook niet gelukt. Arnold schrijft dat er ruim twintig jaar met veel energie en liefde zorg is verleend aan talloze cliënten, maar 'nu is echter de tijd gekomen om de activiteiten van de Zonnehoeve te beëindigen. De Inspectie Gezondheiszorg en Jeugd heeft daartoe besloten.'

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel