Grootschalige verkeerscontroles in Flevoland op bijna alle toegangswegen

FLEVOLAND • Vr 8 maart 2024 | 20:30 • Vrijdag 8 maart 2024 | 20:30

Er zijn vrijdagavond grootschalige verkeerscontroles van de politie en de Belastingdienst gehouden op alle in- en uitvalswegen in Flevoland, behalve Noordoostpolder. De controles werden gehouden tussen 20:00 uur en middernacht. De politie kon nog niet zeggen wat de actie heeft opgeleverd.

De controles vonden plaats op acht plekken. Het ging om locaties in de buurt van de Hollandse Brug, Stichtse Brug, Nijkerkerbrug, Aquaduct Veluwemeer, Elburgerbrug, Roggebotbrug, Ketelbrug en de Markerwaarddijk. Oftewel, alle wegen van en naar Zuidelijk en Oostelijk Flevoland.

'Uniek'
De controle was volgens de politie 'uniek' voor de eenheid Midden-Nederland. Ook burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten, die portefeuillehouder ondermijning in Flevoland is, sprak van een 'voor Flevolandse begrippen' grote actie.

Aan de actie deden volgens de politie tussen de 200 en 250 medewerkers mee. Dat ging niet alleen om politieagenten, maar ook om medewerkers van de douane en de Belastingdienst. Met de controle wilde de politie ondermijnende criminaliteit tegengaan

Wat is ondermijning?
Met ondermijning bedoelt de politie dat de grens tussen de 'bovenwereld' en de 'onderwereld', waarin criminelen actief zijn, is vervaagd. Criminelen hebben voor sommige activiteiten medewerking uit de 'bovenwereld' nodig, bijvoorbeeld voor het aanvragen van vergunningen of het kopen van panden. Daar gebruiken ze dan bijvoorbeeld makelaars of notarissen voor.

Door het werk van de criminelen wordt de 'bovenwereld' steeds meer de 'onderwereld' ingetrokken. Daardoor kan de maatschappij volgens de politie ontregeld worden.

Controle op vervoer
De controle was volgens Gebben gericht op vervoer van alles wat niet is toegestaan, zoals wapens of drugs. "Flevoland is een hele grote transport-hub. De kans dat criminaliteit in het transport hier voorkomt is groter dan gemiddeld."

Lees ook: Zes aanhoudingen bij grote verkeerscontrole, voertuigen in beslag genomen

Doel van dit soort controles is ook het voorkomen dat Flevoland door criminelen als aantrekkelijk gebied wordt gezien. "Criminelen zijn net ondernemers, ze zoeken dat ondernemersklimaat dat het beste is. We proberen dat ondernemersklimaat voor die criminelen te verstoren, door zo'n actie te doen."

Jean Paul Gebben legt meer uit over de actie:

ANPR
De controle werd gedaan met behulp van ANPR-camera's. "Dat is een kentekenherkenningssysteem", legt Gebben uit. "Zodat we niet elke automobilist of vrachtwagen van de weg hoeven te halen, maar alleen die bij ons in het systeem voorkomen."

De afgelopen jaren is er een verschuiving te zien in criminaliteit. "We zijn hier ook de overloop van Brabant en Amsterdam, dat komt naar Almere en gaat naar Dronten, Zeewolde en Noordoostpolder." Daarom moeten alle organisaties de handen ineen slaan om te zorgen dat er geen 'waterbedeffect' plaatsvindt, zegt Gebben.

Opleiding
De actie is door de politie ook gebruikt voor agenten die de politieopleiding doen om ervaring op te doen en te leren over ondermijnende signalen in het verkeer.

Resultaten
Wat de grootschalige controleactie heeft opgeleverd, is nog niet bekend. De politie geeft hierover later een update.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel