Drukke tijden voor islamitische winkels: 'Veel mensen doen nog snel inkopen voor ramadan'

ALMERE • Zo 10 maart 2024 | 14:58 • Zondag 10 maart 2024 | 14:58

Voor veel moslims begint maandag de ramadan en dus doen ze dit weekend nog inkopen. Dat betekent dat ze een maand lang vasten en overdag dus niet eten, niet drinken, niet roken en ook geen seks mogen hebben. Vanwege de oorlog in Gaza is de vastenmaand anders dan voorgaande jaren.

In de Bottelaarpassage en de Zoetelaarpassage in Almere Stad is het druk bij de islamitische bakker, de islamitische slager en islamitische supermarkt. "Heel veel mensen doen nog snel hun inkopen voor de start van de ramadan." zegt Seyyed Habib van supermarkt Tanger, "De mensen kopen veel vlees, honing, melk, fruit en groenten."

Ook bij de islamitische bakker Soussi is het een komen en gaan van mensen. Er worden hartige hapjes en zoetigheid gekocht zoals baklava maar ook dadels, pizza en olijven.

'Slapeloze nachten'
"Ramadan is een manier om dichter bij god te komen," zegt een man uit Pakistan die met zijn twee kinderen inkopen doet. "Maar het is ook de tijd waarin we aan de armen denken en ze helpen."

Het doet hem pijn als hij naar beelden van de oorlog kijkt. "Mensen worden onderdrukt. Hebben geen eten, geen dak boven hun hoofd, geen medische hulp. Ik heb er slapeloze nachten van."

Vrede
Een man bij de islamitische bakker moet denken aan het lot van veel geloofsgenoten in Palestina. "Wij leven mee met onze broerders," zegt hij. Dit jaar is voor hem anders dan andere jaren. "Ik wens jullie allemaal een gezegende ramadan."

Zijn Pakistaanse geloofsgenoot vult aan: "Vrede is wat we willen in de wereld!"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel