Landschapskunstwerken vereeuwigd in 3D-scans

FLEVOLAND • Zo 10 maart 2024 | 17:04 • Zondag 10 maart 2024 | 17:04

Land Art Flevoland is bezig om van alle tien landschapskunstwerken in de provincie een 3D-scan te maken. Op die manier worden de kunstwerken vereeuwigd in het archief van de kunstinstelling.

Met die scans kan Land Art Flevoland de kunstwerken digitaal goed in kaart brengen. En dat is belangrijk, zegt Martine van Kampen: "Het is goed voor het archief en voor toekomstige renovaties die we dan willen uitvoeren."

Meetspecialist Peter Heymans van het bedrijf dat de 3D-scans maakt, gaat heel de provincie door om de scans te maken. Dat doet hij met een meetapparaat die met een laser 360 graden de omgeving scant. Die laser weerkaatst tegen obstakels aan.

"We moeten dan verschillende posities uitkiezen rondom het kunstwerk om een volledig beeld te krijgen." Heymans is daarom minimaal een halve dag kwijt aan het scannen. "Soms zelfs twee dagen."

Toekomstbestendig maken
De scans zijn een onderdeel van een groter project dat Land Art Flevoland op dit moment doet met subsidie van de provincie. Met dat project willen ze de tien landschapskunstwerken weer toekomstbestendig maken.

"Vier oudere kunstwerken zijn of worden op dit moment gerestaureerd. Dan is alles weer tiptop in orde," zegt Van Kampen.

Kunst reist door de provincie
De 3D-scans komen niet alleen in het archief terecht. In juni zijn ze ook te zien voor publiek. "We gaan een kleine mobiele tentoonstelling maken. Op die manier kan je alle tien werken bij elkaar zien."

De tentoonstelling gaat door heel de provincie heen reizen. Begin juni is hij te zien in De Verbeelding in Zeewolde, tijdens het Land Art Weekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel