Teken zijn extra vroeg dit jaar: 'Je kan nu al een beet oplopen'

FLEVOLAND • Ma 11 maart 2024 | 12:37 • Maandag 11 maart 2024 | 12:37

Afgelopen februari was de warmste februarimaand ooit gemeten. Door de hoge temperaturen zijn teken eerder actief geworden. In onze provincie zijn de afgelopen maand al meerdere meldingen gedaan van tekenbeten, die tot de ziekte van Lyme kunnen leiden. "Mensen hebben onvoldoende kennis dat je nu al gebeten kunt worden", zegt bioloog Arnold van Vliet.

In een normale februarimaand zouden teken in winterrust zitten, maar dit jaar duidelijk niet. Op tekenradar.nl zijn er nu al tientallen meldingen gedaan van tekenbeten. In onze provincie gaat het om negen meldingen in de afgelopen vier weken. "Maar het daadwerkelijke cijfer ligt waarschijnlijk veel hoger", zegt Van Vliet. Onlangs ging hij nog op pad met een tekendoek om de beestjes te vangen. "Ik was verbaasd dat ik al zoveel was tegengekomen."

Niet uit de lucht komen vallen
Het is dit jaar dus al eerder opletten dat je geen tekenbeet oploopt. Het beestje is erg klein en verstopt zich in een struik of in het gras. "Het is dus niet zo dat ze uit bomen komen vallen", zegt van Vliet. Een teek komt voornamelijk voor op kleine knaagdieren. Ze zitten met hun voorpoten omhoog en haken zich vervolgens vast aan de huid of aan kleding. "Dus doe je broek in je sokken om te voorkomen dat je ze bij je enkels kunnen komen."

Ziekte van Lyme
Desondanks komt een tekenbeet vaak voor. Jaarlijks worden ongeveer 1,5 miljoen mensen gebeten door een teek. Een beet die niet onschuldig is, want ongeveer één op de vijftig tekenbeten leidt tot de ziekte van Lyme. Jaarlijks gaat het om ongeveer 27.000 mensen die de ziekte oplopen. "Mensen met de ziekte kunnen last krijgen van gewrichtspijn of gezichtsverlamming."

Ben je toch gebeten, dan is het volgens Van Vliet goed om zeker twee maanden de plek in de gaten te houden. "Noteer de plek waar je bent gebeten en kijk of de bult niet groter wordt. Als het groter wordt dan 1,5 cm is het verstandig om je te melden bij de huisarts."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel