Asielzoekers kunnen niet meer terecht in Biddinghuizen, aantal in Ter Apel loopt weer op

BIDDINGHUIZEN • Di 12 maart 2024 | 12:14 • Dinsdag 12 maart 2024 | 12:14

De tijdelijke opvang voor asielzoekers in Biddinghuizen moet eind deze week weer leeg zijn. Dat zorgt ervoor dat het maximum aantal toegestane mensen in aanmeldcentrum Ter Apel is overschreden met bijna 200. Dat zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

In februari kwamen er 360 asielzoekers naar het terrein bij Walibi Holland waar toen al 1040 vluchtelingen verblijven. Het was gelijk al duidelijk dat dit van tijdelijke aard was, omdat het terrein vanaf april weer nodig is voor festivals.

"Dus de vrijgekomen plekken in het land die eerst voor mensen uit Ter Apel waren, zijn nu voor mensen uit Biddinghuizen." zegt een woordvoerder van het COA. Een deel van de asielzoekers gaat naar een hotel bij Hoenderloo, ten zuiden van Apeldoorn. Daar is plek voor 220 asielzoekers.

Meer plekken nodig
In het Groningse Ter Apel mogen maximaal 2000 mensen verblijven. Elke dag dat het centrum te vol zit, betekent dat het COA een dwangsom van 15.000 euro moet betalen.

Het aantal overnachters loopt de laatste nachten flink op en het maximum is al vier dagen op rij overschreden. In het weekend waren het er nog twee, nu bijna 200. "Het is de eeuwenoude zelfde boodschap: we hebben meer opvangplekken nodig"

Lees ook: 'Niet ideaal, maar beter dan Ter Apel', zegt asielzoeker over noodopvang bij Biddinghuizen

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel