Lilian de Geus: 'Ze denken dat ik altijd op vakantie ga'

ALMERE • Za 16 maart 2024 | 8:00 • Zaterdag 16 maart 2024 | 8:00

"De mensen dachten altijd, ga je nu weer op vakantie?" Dat heeft oud-topsportster Lilian de Geus uit Almere vaak gehoord als ze weer eens in een exotisch oord trainde of aan wedstrijden meedeed. Een van deze herinneringen haalt De Geus op in Het Gesprek met verslaggever Han Dijkstra.

Vorige maand maakte ze bekend dat ze stopt met haar professionele surfcarrière. De surfsport begon tijdens vakanties aan het Gardameer met het sportieve gezin De Geus. "Ik heb het sportieve niet van een vreemde." Later sloot Lilian zich aan bij Windsurfvereniging Centraal in Almere Haven, in de tijd dat de gemeente deze sport stimuleerde.

Toen begon de droom om de beste te worden in haar sport. "Ik ben erin gerold, werd geselecteerd voor het Olympisch Team. Ik was aan het groeien, aan het leren."

Niet altijd makkelijk
Topsport is zeker niet makkelijk, beaamt De Geus. "Mensen dachten altijd: ga je nu weer op vakantie", zegt Lilian met een brede glimlach. "Je zit vaak alleen in je hotel, je moet twee keer per dag trainen en de rest van de dag ben je moe. Daarnaast heb je niet heel veel vrije tijd. En ik mis dan m'n vriend en m'n familie. Je mist veel, maar je krijgt er ook veel voor terug."

In een topsportcarrière zijn er ook veel teleurstellingen te verwerken. De Geus: "Hard trainen naar de doelen en dan kan er maar één iemand winnen. Dat gaat af en toe ook gepaard met tranen."

De Almeerse surfster heeft aan twee Olympische Spelen meegedaan. Beide keren stond ze niet op het podium, terwijl ze als favoriet naar Rio (2016) en Tokio (2021) ging: "Dat is een groot trauma. Zeker na Rio. En dan mis je op één punt een medaille. Ik werd vierde. Een hele teleurstelling. Ik was zó dichtbij. Daarna heb ik nieuwe doelen gesteld. Wereldkampioen worden, wat lukte na twee jaar. In Tokio ging ik voor goud. Dat werd 'm ook net niet. Dat was mijn grootste teleurstelling."

Gesprek met sportpsycholoog
Op advies van haar vriend bespreekt ze haar teleurstelling en de verschoven spelen van Tokio (door corona) met een sportpsycholoog. "Ik was in topvorm in 2020 en toen werden de spelen uitgesteld. Of afgesteld. Daar had ik tien jaar hard voor getraind. Ik kon dat niet geloven. Ik had er heel erg naar toegeleefd. Ik was drie keer wereldkampioen. Tokio was het enige grote doel waarop ik nog had zitten wachten. Door dat jaar uitstel heb ik nooit die topvorm van 2020 teruggevonden." Uiteindelijk is Lilian wel heel trots op wat ze heeft bereikt.

Veel mensen vragen haar of ze in een zwart gat is gevallen nu ze heeft besloten te stoppen met haar topsportcarrière. "Ik heb dat zwarte gat na Tokio wel gehad. Nu ben ik aan het rondkijken wat ik verder wil. Gedeeltelijk wil ik wel betrokken blijven bij de sport."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel