Bijen en insecten krijgen eigen bossen voor voedsel

FLEVOLAND • Za 16 maart 2024 | 11:00 • Zaterdag 16 maart 2024 | 11:00

Op zeven plekken in Noordelijk Flevoland komt dit najaar een zogenoemd 'bijenbos'. Dat zegt Bijenvereniging Noordoostpolder-Urk. Het is een vervolg op de aanplant van een eerste reeks bijenbosjes in Emmeloord, Ens, Luttelgeest, Bant en Tollebeek. Ook in de andere dorpen in Noordoostpolder komt nu zo'n plantsoen en op Urk, is de bedoeling.

Het bijenbos is een bosplantsoen van 600 vierkante meter. Het bestaat uit bomen en struiken zoals zomerlinde, zoete kers en sleedoorn. "De bosjes moeten er komen omdat er veel voedselgebrek voor bijen is", verklaart voorzitter Tiem van Veen van de Bijenvereniging Noordoostpolder-Urk. 

"Ook vinden we dat kinderen moeten kunnen ervaren hoe het is om bomen in hun directe omgeving te zien opgroeien." Daarom helpen leerlingen van de basisscholen in de dorpen mee met de aanplant.

Scholieren planten het bos in Tollebeek aan

Het bijenbos ligt in het Tollebekerbos

Bijenbossen verrijzen op verschillende plekken
De eerste plantsoenen verrezen vanaf de herfst in dorpsbossen en aan de rand van de dorpskernen. Vorige week donderdag werd het laatste bijenbos in de reeks aangeplant in het Tollebekerbos in Tollebeek.

De gemeente Noordoostpolder heeft toestemming gegeven voor de bijenplantsoenen die er nog moeten komen, zegt Van Veen. Op Urk wordt volgens hem nog gesproken over een plek.

De nieuwe bossen komen onder meer op een industrieterrein, bij begraafplaatsen en bij het nieuwe dorpshuis in Marknesse. Omdat het voorjaar eraan komt volgt de aanplant van de tweede reeks in het najaar.

Budget via actie van Rabobank
Het bijenbosproject kost zo'n 7500 euro. Dit geld is afkomstig uit bijdragen die de afgelopen jaren binnenkwamen via het project Rabo Clubsupport, van de Rabobank. Alleen op Schokland wordt geen bijenbos aangelegd, laat de bijenvereniging weten.

De plekken voor de nieuwe bijenbossen:

Espel: langs het Polderpad in Espel
Creil: op het industrieterrein aan het Creilerpad
Kraggenburg: aan de Walstraat
Marknesse: bij het nieuwe dorpshuis
Nagele: nog niet bekend
Rutten: naast de begraafplaats
Urk: nog niet bekend

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel