Het lukt het COA niet om plekken te vinden voor de vluchtelingen die bij Walibi verblijven

BIDDINGHUIZEN • Ma 18 maart 2024 | 13:08 • Maandag 18 maart 2024 | 13:08

De tijdelijke opvang voor vluchtelingen in Biddinghuizen is nog niet leeg. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De locatie op het Walibi-terrein moest eind vorige week leeg zijn, maar dat is niet gelukt omdat er onvoldoende plekken elders zijn gevonden. Op het terrein verblijven nog 445 asielzoekers.

"Er zijn geen bedden gevonden", verklaart locatiemanager Elsa van der Hoek. "Niet iedereen is geschikt voor een locatie en alle locaties zitten best vol." Afgelopen week werden nog plekken gevonden in een hotel in het Gelderse Hoenderloo, maandag gaan 120 vluchtelingen uit Biddinghuizen over naar een locatie in Nieuwegein.

Volgens Van der Hoek zijn alle vrijkomende bedden in het land voor de asielzoekers die vanaf Walibi verhuizen. Dat betekent dat het aantal toegestane mensen in Ter Apel weer over de toegestane grens gaat. "Het is puzzelen met alle plekken", zegt de locatiemanager.

Eerder 1400 asielzoekers op Walibi-terrein
Op het hoogtepunt verbleven er 1400 vluchtelingen bij Walibi. Dat aantal slinkt na het vertrek van de vluchtelingen naar Nieuwegein naar 445.

De overgebleven asielzoekers in Biddinghuizen zijn een combinatie van alleenstaanden en gezinnen. Omdat units al worden verwijderd vanaf het Walibi-terrein wordt gekeken hoe vluchtelingen bij elkaar kunnen worden geplaatst.

"We zullen altijd zorgen dat er geen gekke matches ontstaan", benadrukt Van der Hoek. "Mannen worden apart gehouden van vrouwen en we kijken wat wél mogelijk is. Zo komen dezelfde nationaliteiten bij elkaar."

Het Walibi-terrein moet op 7 april leeg zijn vanwege het komende festivalseizoen. Van der Hoek verwacht dat dat gewoon gaat lukken. "We zullen ons echt aan de afspraak moeten houden en alles op alles moeten zetten." Het afbreken van de units gaat volgens planning, aldus de locatiemanager.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel