NOP wil verhuur van kamers definitief aan banden leggen

NOORDOOSTPOLDER • Ma 18 maart 2024 | 14:27 • Maandag 18 maart 2024 | 14:27

De gemeente Noordoostpolder wil het verhuren van kamers in de dorpen en het buitengebied definitief verbieden. Een voorlopige stop op kleinschalige huisvesting gold al sinds vorig jaar mei, nu moet een permanent verbod worden opgenomen in de diverse bestemmingsplannen. Het voornemen moet de gemeenteraad nog goedkeuren.

Volgens het college van B en W zorgt kamerverhuur voor veel wisselingen van bewoners. Dat komt de sociale cohesie niet ten goede en zorgt ook voor veel parkeerdruk in een straat of wijk, zegt de gemeente.

Verbod geldt voor nieuwe verhuurders
Vorig jaar mei nam de gemeenteraad van Noordoostpolder al unaniem een zogenoemd 'voorbereidingsbesluit' om kleinschalige huisvesting aan banden te leggen.

Wie kamers in een woning wil verhuren aan arbeidsmigranten, studenten of spoedzoekers mag dat sindsdien niet meer doen.

Wie al kamers verhuurde valt niet onder de regeling. Een voorwaarde is dan wel dat de eigenaar van het huis kan aantonen dat hij zijn woning opgedeeld heeft.

Met goede redenen kan de gemeente overigens wel afwijken van het verbod als er geen nadelige gevolgen te verwachten zijn voor de huurders en de omgeving.

Grootschalige locaties
De gemeente wil arbeidsmigranten vanaf nu vooral op grote locaties huisvesten. Een uitzondering is er voor maximaal twintig buitenlandse werknemers die op het erf mogen wonen van het bedrijf waar ze voor werken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel