Afsluiting Elburgerbrug maakt automobilisten creatief, 'Het is niet heel prettig'

DRONTEN • Di 19 maart 2024 | 16:00 • Dinsdag 19 maart 2024 | 16:00

De sluiting van de Elburgerbrug dwingt reizigers om creatief te zijn. De brug is afgesloten voor auto's, maar fietsers en voetgangers kunnen nog wel de provincie in en uit via Elburg.

Voor sommigen betekent dat zes weken lang met de fiets naar het werk. Anderen proberen met ingewikkelde constructies toch zoveel mogelijk van de reis met de auto te doen.

"Mijn man pikt me zo op aan de overkant", zegt een vrouw. Ze hebben samen een schadeherstelbedrijf in Elburg, maar wonen in Flevoland. Haar eigen auto parkeert ze nu bij een restaurant. Dan loopt ze naar de overkant, waar haar man haar in zijn auto weer oppikt. "Hij is vroeg vertrokken om om te rijden. Ondertussen breng ik de kinderen naar school. Het is op zijn zachtst gezegd niet heel prettig."

Speciaal ingerichte fietsstalling
Er zijn meer mensen met vergelijkbare plannen, zoals een vrouw die op weg is naar pottenbakles in Elburg, en aan de overkant door haar docent wordt opgehaald. 

Het restaurant naast de brug is op dinsdagochtend gesloten, maar toch staat de parkeerplaats vol met een tiental auto's. Ook is er een fietsenstalling ingericht, inclusief verlichting en camerabewaking.

Verlichting en cameratoezicht bij de fietsenstalling

Een man wacht in zijn bedrijfsbusje op een collega die vanaf de overkant moet komen. "Hij is geopereerd en het lukt hem niet om helemaal naar het werk te fietsen. Dus hij zet zijn fiets hier neer, en dan halen wij hem op." Hij hoopt dat de brug binnen zes weken weer opengaat. "Maar het zal wel niet."

Uitdaging
Een medewerker van een bouwmarkt in Elburg ziet de situatie als een uitdaging. "Ik woon in Biddinghuizen, dus ik moet zestien kilometer fietsen. Dat lukt me nu nog niet", zegt ze. Ze heeft haar fiets daarom meegenomen achterop de auto.

"Maar uiteindelijk wil ik het hele stuk gaan fietsen. Ik grapte gisteren al tegen de andere mensen die hier overstappen: over zes weken zijn we allemaal 10 kilo kwijt."

Overstappers op de parkeerplaats

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel