Veel minder Flevolandse klanten in Elburg door afgesloten brug: 'Dit is een strop voor ondernemers'

DRONTEN • Wo 27 maart 2024 | 6:05 • Woensdag 27 maart 2024 | 6:05

Minder klanten uit Flevoland en daardoor veel minder omzet. Verschillende winkeliers in Elburg zeggen echt last te hebben van de afsluiting van de Elburgerbrug tussen Dronten en de vestingstad.

De brug over het Veluwemeer is vanwege werkzaamheden tot en met 26 april door de provincie Flevoland afgesloten voor het autoverkeer. En dat betekent omrijden voor de klanten vanuit Flevoland, maar die hebben daar volgens de winkeliers niet allemaal zin in.

"Het scheelt mij de helft van mijn inkomen", zegt Jacqueline Zwemmer. Ze is eigenaar van een winkel in teken- en schildermaterialen. "Een heel groot gedeelte van mijn klandizie komt uit de polder", zegt ze. En die moeten nu flink omrijden. Dat omrijden moet via Harderwijk of Kampen, wat volgens Zwemmer zo'n 36 kilometer extra is.

"Dit is zeker een strop voor de ondernemer", vertelt ze. Het is rustig bij haar winkel, ze zit buiten op een bank op klanten te wachten. En ze denkt dat het de komende weken ook zo blijft. "We hebben bijna de neiging gehad om te zeggen: dan doen we de boel maar dicht." Zover is het dus niet gekomen.

Lang onderweg
Ondernemer Marcel Lutters heeft een winkel in edelstenen en woont in Dronten. Hij is met de auto naar Elburg gegaan. Hij is omgereden via Harderwijk. De rit duurde zo'n veertig minuten. "Normaal ben ik een kwartiertje onderweg", zegt hij. Ook voor hem geldt dat hij de afgelopen week de helft minder omzet heeft gedraaid dan gebruikelijk.

Lees ook: Afsluiting Elburgerbrug maakt automobilisten creatief

'Slechte timing'
Wat de ondernemers steekt, is het moment van de werkzaamheden. "Onbegrijpelijk, het toeristenseizoen is net begonnen", zegt Stèfanie Holstege. Samen met Marlies van der Wielen is ze eigenaar van een delicatessenwinkel in Elburg. Hun klanten zijn onder andere inwoners van de gemeente Dronten en toeristen die daar op de kampeerparken verblijven.

"Toeval of niet, we hebben een slechte week gehad", zegt Stèfanie over de eerste week waarin de Elburgerbrug was afgesloten. De ondernemers zeggen het juist te moeten hebben van de inkomsten in dit seizoen.

'Minste overlast'
De provincie Flevoland heeft eerder laten weten dat de gekozen periode tussen 18 maart en 26 april het minste overlast oplevert. Het echte vaar- en toeristenseizoen moet dan nog beginnen, zo stelt de provincie. En er is bijvoorbeeld ook rekening gehouden met het oogstseizoen. Verschillende agrariërs in het gebied waren ook niet blij met de afsluiting van de brug.

De werkzaamheden zijn vorig jaar besproken met onder meer de gemeenten Dronten en Elburg, landbouworganisatie LTO Flevoland en andere betrokken organisaties, zoals attractiepark Walibi.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel