Almeerder houdt kaken stijf op elkaar over honderden kilo's coke, blijft in cel

LELYSTAD • Wo 20 maart 2024 | 6:42 • Woensdag 20 maart 2024 | 6:42

Hij zou betrokken zijn geweest bij de handel in 1.104 blokken van een kilo cocaïne elk, de export van 58 kilo ketamine en het witwassen van tienduizenden euro’s. Maar de 54-jarige Almeerse verdachte houdt zijn kaken stijf op elkaar, zo bleek dinsdag in de Lelystadse rechtbank. Hij vroeg in de voorbereidende zitting of hij zijn cel uit mocht, maar de rechter honoreerde dat verzoek niet.

De drugszaken speelden in 2020 en kwamen aan het licht toen de Nederlandse politie in 2021 de cryptochatdienst Sky ECC ontmantelde. Op basis van criminele chats die daarin werden gevonden, kwamen de 54-jarige man en zijn medeverdachten in beeld. In december vorig jaar werd de Almeerder opgepakt.

In zijn huis in Almere werd bijna 8.000 euro aan cash gevonden en bij zijn vriendin in Amsterdam 65.000 euro. De agenten namen ook 2.905 Engelse ponden (zo’n 3.400 euro) in beslag en 12.970 aan VAE Dirham (zo’n 3.200 euro), de munteenheid van de Verenigde Arabische Emiraten.

OM: 'Mogelijk drugshandel in georganiseerd verband'
De officier van justitie denkt dat de Almeerder en zijn drie medeverdachten de drugs verhandelden vanuit een professionele criminele organisatie. Of hij zich tegen die aantijgingen verzet, werd dinsdag niet duidelijk in de rechtszaal. De Almeerder wilde niet veel zeggen over de zaak. "Op advies van mijn advocaat. Ik wil niks verkeerds zeggen."

Hij vroeg de rechters wel om hem vrij te laten uit zijn cel, waar hij het naar eigen zeggen moeilijk heeft. "Ik heb veel gezondheidsproblemen en ik mis mijn gezin."

Volgens zijn advocaat is er ook geen reden om hem nog langer vast te houden. "Hij is nooit eerder in aanraking geweest met Justitie, er zijn geen rare sociale dingen met hem aan de hand en er is nog lang geen zicht op een datum voor de rechtszaak. Ik vind dat hij die in vrijheid moet kunnen afwachten."

'Kans op herhaling is groot'
Maar de aanklager was het daar niet mee eens. "Het gaat hier om hele ernstige strafbare feiten, waar belachelijke bedragen in zijn omgegaan. Ik vind dat hij vast moet blijven zitten."

En dat vond de rechtbank ook. "Het is een stevige verdenking tegen u, de kans dat u opnieuw de fout in gaat is aanwezig en we hebben ook nog geen goed zicht op uw persoonlijke situatie."

En dus blijft hij voorlopig in zijn cel. Net als een 41-jarige medeverdachte uit Diemen, die een paar uur eerder in de rechtszaal moest verschijnen, ook voor een voorbereidende zitting.

Op 7 juni is er opnieuw een pro forma-zitting. Het is nog niet bekend wanneer de inhoudelijke behandeling is. De officier weet ook nog niet of hij naast de vier verdachten die hij nu voor deze zaak heeft staan, nog meer verdachten gaat vervolgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel