Lelystad wil een ton per jaar betalen zodat nachttrein ook daar stopt

LELYSTAD • Wo 20 maart 2024 | 13:26 • Woensdag 20 maart 2024 | 13:26

De gemeente Lelystad wil dat de nachttrein die van Amsterdam Centraal naar Almere Centrum gaat rijden ook doorrijdt naar Lelystad. Dat voorstel doet het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Om de trein door te laten rijden moet de gemeente 100.000 euro per jaar betalen.

De trein zou gaan rijden op vrijdag- en zaterdagnacht vanaf 2025. Het voorstel sluit aan bij het initiatief van de gemeente Almere. Recent werd daar in de raad besloten dat de gemeente geld zou vrijmaken om 's nachts een trein te laten rijden. Die verbinding moet dan doorgetrokken worden naar Lelystad.

Aanbod zeer beperkt
De gemeente wil dat de trein gaat rijden omdat het aanbod van treinen zeer beperkt is 's avonds. Op dit moment rijden er tussen 01:45 uur en 06:00 uur geen treinen tussen Amsterdam Centraal en Lelystad.

Wel rijdt er een trein van Arriva, alleen die is erg laat in de nacht en volgens de gemeente niet interessant voor uitgaanspubliek.

De nieuwe trein moet rond 02:30 uur vertrekken vanuit Amsterdam Centraal en zou dan rond 03:00 uur aankomen in Lelystad.

Arriva
Naast de NS heeft ook Arriva aangegeven mogelijk een treindienst te willen rijden. Mocht zij tot een voorstel komen dan beslist het college met welke vervoerder in zee wordt gegaan.

De treinen rijden nu eerst met geld van de gemeenten Almere en Lelystad. De intentie is dat als de treindienst succesvol blijkt, de gemeenten niet meer hoeven te betalen en de vervoerder zelf de kosten op zich neemt.

De gemeenteraad moet nog beslissen over het voorstel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel